Arnhem

Man die 12 miljard inlognamen en wachtwoorden aanbood opgepakt

Een 22-jarige man uit Arnhem is woensdag aangehouden omdat hij online twaalf miljard inlognamen en wachtwoorden aanbood. De gegevens konden tegen betaling worden ingezien en gedownload, meldt de politie vrijdag. De gegevens werden aangeboden via de website ‘We leak info’, die door de FBI offline is gehaald. De man wordt ervan verdacht betrokken te zijn bij het bezitten en aanbieden van de gegevens en het hebben van een faciliterende rol in de cybercriminaliteit. De politie kwam hem op het spoor na een tip van de Engelse National Crime Agency (NCA). Ook de Amerikaanse FBI en de Duitse recherchedienst Bundeskriminalamt (BKA) waren betrokken bij het onderzoek. In Noord-Ierland werd eveneens een 22-jarige man aangehouden.

(NRC)