Foto Annabel Oosteweeghel

Annabel Oosteweeghel toont het nachtelijk lijden der slapelozen

Hoe ziet de wereld van de slapelozen eruit? Die verborgen wereld, waarin toch twintig procent van de Nederlanders ’s nachts ronddwaalt? Voor het project Insomnia zet fotografe Annabel Oosteweeghel die wereld in scène; ze noemt haar foto’s dan ook imaginary documentary. De slapelozen zijn zelf figurant in hun eigen taferelen, waarin ze de wanhoop verbeelden van het dolen en het woelen. Haar vervreemdende beelden doen denken aan de verstilde nachtelijke werelden van Edward Hopper. Insomnia is behalve een fotoproject van Oosteweeghel ook een boek in samenwerking met journalist Carlijn Vis. Een aantal citaten van haar interviews zijn hieronder te lezen. Het fotoproject Insomnia en een selectie van de teksten uit het boek zijn t/m 5 mei te zien in Museum de Fundatie in Zwolle.
Co Snel (72): ‘Alleen als het onweert, sla ik mijn wandeling over’ Co Snel (72) uit Sassenheim. Heeft last van slapeloosheid sinds 2017. Gaat om 01.30 uur naar bed. Maakt elke avond een wandeling.

Foto Annabel Oosteweeghel

„Alleen als het onweert, sla ik mijn wandeling over”

Co Snel (72)

“De oefeningen van de fysio – in gedachten drijven op zee – heb ik achter me gelaten. Mijn gedachten verplaatsen naar iets anders lukt me niet.” Julia Akkerhuis (16)

Foto Annabel Oosteweeghel

“De oefeningen van de fysio – in gedachten drijven op zee – heb ik achter me gelaten. Mijn gedachten verplaatsen naar iets anders lukt me niet.”

Julia Akkerhuis (16)

Foto Annabel Oosteweeghel

“Controle is belangrijk voor mij. Als de tomtom onderweg de route verandert, ben ik helemaal van de kaart.” Joris van der Heijdt (47)

Foto Annabel Oosteweeghel

“Controle is belangrijk voor mij. Als de tomtom onderweg de route verandert, ben ik helemaal van de kaart.”

Joris van der Heijdt (47)

“Ik praat er weinig over. Soms zou ik willen dat mensen weten hoe ik me voel. Nu doe ik alles alleen.” - Ulrica de la Mar (61)

Foto Annabel Oosteweeghel

“Ik praat er weinig over. Soms zou ik willen dat mensen weten hoe ik me voel. Nu doe ik alles alleen.”

Ulrica de la Mar (61)

“Het enige wat werkt, is op vakantie gaan naar Curaçao of Aruba. Daar is het zes uur vroeger en dan slaap ik goed.” Michelle Dorlandt (43)

Foto Annabel Oosteweeghel

“Het enige dat werkt, is op vakantie gaan naar Curaçao of Aruba. Daar is het zes uur vroeger en dan slaap ik goed.”

Michelle Dorlandt (43)

Foto Annabel Oosteweeghel

“Gedachtes gaan over de toekomst, over wat ik nog wil bereiken en wat ik daarvoor nodig heb. Het lukt me niet om die stop te zetten.” John

Foto Annabel Oosteweeghel

“Gedachtes gaan over de toekomst, over wat ik nog wil bereiken en wat ik daarvoor nodig heb. Het lukt me niet om die stop te zetten.”

John Delwel (33)

Winnie Terra (45): ‘In je eentje in het donker is het moeilijk om te relativeren’ Winnie Terra (45) uit Amsterdam. Slaapt al zo’n twintig jaar slecht. Gaat rond 23.00 uur naar bed en is elke nacht zo’n twee tot drie uur wakker.  “Er zijn mensen die fluitend door het leven gaan, zo ben ik niet. Ik zit veel in mijn hoofd. ’s Nachts ben ik bezig met strategisch nadenken, met grote plannen en wat ik moet doen om die te realiseren.”

Foto Annabel Oosteweeghel

“Er zijn mensen die fluitend door het leven gaan, zo ben ik niet. Ik zit veel in mijn hoofd.
’s Nachts ben ik bezig met strategisch nadenken, met grote plannen en wat ik moet doen om die te realiseren.”

Winnie Terra (45)

“Ik ben getraumatiseerd door de manier waarop mijn vader is overleden. Ik was erbij toen hij stikte.” David Krooshof (49)

Foto Annabel Oosteweeghel

“Ik ben getraumatiseerd door de manier waarop mijn vader is overleden. Ik was erbij toen hij stikte.”

David Krooshof (49)

Foto Annabel Oosteweeghel