Ambassadeur Hoekstra: VS willen techniek van ASML inderdaad uit China houden

Techdiplomatie De VS vinden het een veiligheidsrisico dat ASML een chipmachine naar China wil exporteren, erkent ambassadeur Pete Hoekstra in het FD.
De Amerikaanse ambassadeur Pete Hoekstra tijdens een congres, eind november.
De Amerikaanse ambassadeur Pete Hoekstra tijdens een congres, eind november. Foto Piroschka van de Wouw/ANP

De Verenigde Staten vinden inderdaad dat geavanceerde technologie voor de productie van chips niet in handen moet komen van China. Dat zegt de Amerikaanse ambassadeur in Nederland Pete Hoekstra vrijdag in Het Financieele Dagblad. „We hebben het aan de Nederlanders vrij duidelijk gemaakt: wij geloven dat dit bijzonder gevoelige technologie is die niet thuishoort op bepaalde plaatsen”, aldus de diplomaat in de krant.

Chipmachinefabrikant ASML probeert een exportvergunning te krijgen voor een machine die gebruikmaakt van zogenoemde EUV-technologie, waarmee chips preciezer geëtst kunnen worden. Die vergunning laat al een half jaar op zich wachten, mede onder druk van de Amerikaanse regering op die van Nederland, meldde persbureau Reuters eerder. Dat die druk wordt uitgeoefend is nu voor het eerst door de VS erkend.

Lees meer over het conflict over de exportvergunning: Trump gebruikt ASML’s techniek als wisselgeld in China

De VS vrezen dat de export van de technologie veiligheidsrisico’s met zich kan meebrengen, zegt ambassadeur Hoekstra. Welke risico’s dat precies zouden zijn, lichtte hij niet nader toe. „Ik ben geen technologie-expert. Creatieve mensen kunnen interessante toepassingen bedenken voor EUV.” Wel is volgens hem de Nederlandse regering van de risico’s op de hoogte.

Diplomatieke druk

De Amerikaanse bedenkingen werden volgens Reuters tot op het hoogste niveau met het kabinet gedeeld: een veiligheidsrapport over de gevaren zou premier Mark Rutte persoonlijk onder ogen gebracht zijn. Het onderwerp werd ook aangehaald door de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo tijdens zijn bezoek aan de premier in juni.

De Chinese ambassadeur in Nederland liet donderdag aan het FD weten dat het conflict over de exportvergunning ook gevolgen kan krijgen voor de relatie tussen Nederland en China. Volgens Xu Hong wordt de handelsrelatie onder druk van de VS politiek gemaakt. „Als die beweging doorzet zal dat de bilaterale relatie uiteraard negatief beïnvloeden”, aldus Xu.

Voor ASML is met de deal vooral veel geld gemoeid. Inclusief zaken als onderhoud brengt de levering van een EUV-machine de machineproducent zo’n 135 miljoen euro op.