‘Aanklachten tegen Bayer wegens Roundup opgelopen tot ruim 75.000’

Tussen de 75.000 tot 85.000 mensen hebben een aanklacht ingediend tegen chemieconcern Bayer vanwege diens omstreden onkruidbestrijdingsmiddel.
Flessen met Roundup in een winkel in de Amerikaanse staat Californië.
Flessen met Roundup in een winkel in de Amerikaanse staat Californië. Foto Mike Blake/Reuters

Het aantal mensen dat chemieconcern Bayer in de Verenigde Staten heeft aangeklaagd vanwege het omstreden onkruidverdelger Roundup, is opgelopen naar 75.000 tot 85.000. Dat laat de bemiddelaar tussen Bayer en de aanklagers vrijdag aan persbureau Bloomberg weten. Het onkruidbestrijdingsmiddel Roundup is omstreden vanwege zijn belangrijkste bestanddeel glyfosaat, dat kanker zou veroorzaken.

Bayer is in de Amerikaanse staat Californië inmiddels drie keer veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding van in totaal 191 miljoen dollar (omgerekend circa 171,5 miljoen euro). Het Duitse chemiebedrijf heeft in alle zaken beroep aangetekend, volgens Bayer is glyfosaat niet kankerwekkend.

Lees ook: Glyfosaat is dodelijk voor planten, maar ook voor mensen?

‘Speculatieve schatting’

Bayer noemt het genoemde aantal claims een „speculatieve schatting”. Volgens het chemieconcern rekent de bemiddelaar hier ook potentiële eisers onder die nog geen rechtszaak hebben aangespannen. Het daadwerkelijke aantal aanklachten zou daarom „aanzienlijk lager” liggen dan 50.000. In oktober, bij de publicatie van de derdekwartaalcijfers, maakte Bayer bekend 42.700 claims te hebben ontvangen van mensen die stellen kanker te hebben gekregen door het gebruik van Roundup.

Volgens de bemiddelaar kan het aantal claims nog verder oplopen. In december stemde Bayer er mee in om eerst een bemiddelingstraject in te gaan. Een groot aantal rechtszaken zijn daarom voorlopig uitgesteld. De door de rechter aangestelde bemiddelaar zei tegen Bloomberg „voorzichtig optimistisch” te zijn dat binnen een maand een schikking kan worden getroffen tussen Bayer en de klagers. Hij wilde geen bedragen noemen.

Er bestaat verdeeldheid over de vraag of glyfosaat kankerverwekkend is. De Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid oordeelde in 2015 dat het middel niet kankerverwekkend is. De Europese Unie verlengde de toestemming voor het gebruik van het middel in 2017 met vijf jaar. Onder meer de wereldgezondheidsorganisatie WHO en het kankerinstituut IARC stellen dat glyfosaat wel kanker kan veroorzaken.

Correctie (17 januari 2020): In een eerdere versie stond in de kop boven het artikel dat het aantal klachten was opgelopen tot ruim 85.000. Dat is onjuist en is aangepast.