Vrij zijn is...auto bekijken

Vrij Hoe breekt Nederland uit de sleur?

Met piepende banden komen ze een voor een aanrijden. Auto’s met dikke uitlaten. Auto’s met spoilers. Auto’s met snelle gele strepen. ‘Fuck Greta’, staat er op een. Ze worden allemaal netjes in rijen geparkeerd op een braakliggend terrein bij het Haarlemmermeerse Bos, klaar om bewonderd te worden. De ‘Street Performance Meet’ is begonnen. Het is alleen nog even wachten op organisator Fatih Sari (27), eigenaar van autopimpbedrijf Ecu Tuning, Chiptuning en Styling.

Drie kwartier na aanvang komt hij aanscheuren, met zijn vrienden in zijn kielzog. Het is bewolkt, maar toch houden ze hun zonnebril op als ze uit hun auto stappen. „Het is een beetje uit de hand gelopen”, zegt Sari als hij alle mensen ziet. Het leek hem leuk om alle autosleutelaars die hij kent samen te brengen. „Ik had een Facebook-evenement aangemaakt voor mijn klanten en vrienden, en ineens waren er 1.200 ‘geïnteresseerden’.”

Hij heeft voor de zekerheid een paar regels opgesteld: niet racen, geen banden laten roken en geen vechtpartijen. Dus doet iedereen netjes wat wel mag: rondlopen, over elkaars auto’s ouwehoeren en foto’s maken, zoals Tim Kraakman (21). Hij is gisteren ook al naar drie ‘meets’ geweest, zegt hij, met zijn onlangs gekochte witte Audi. „Ik heb nog getwijfeld of ik voor een zuinige auto of voor een leuke auto zou gaan, maar toen een maat van mij overleed, dacht ik: ik ga er alles uithalen. Over een paar jaar moeten we waarschijnlijk toch allemaal verplicht elektrisch rijden.”

De moderne auto’s die net uit een winkel lijken te komen, krijgen misprijzende blikken en zijn snel weer weg. „De meesten houden van oude auto’s waar je aan kan sleutelen”, zegt Brian Jongmans (22). Hij begon zelf met brommers opvoeren, ze uit elkaar halen en weer in elkaar zetten. Daarna stapte hij over naar de auto’s. Hij is nu de trotse bezitter van een Cabrio Golf, wijst hij. „Ik heb ’m verlaagd, getuned, en er een nieuw uitlaatsysteem op gezet.” Hij laat het geluid aan een groep filmende omstanders horen. „Heeft rustig een paar honderd euro gekost.”

Gaat er nog iets anders gebeuren? „Dit is het”, zegt vriendin Demi Assendelft (20) terwijl ze een sigaret opsteekt en op de motorkap gaat zitten. „Gewoon met elkaar chillen.” Ze interesseert zich niet vreselijk voor de hobby, zegt ze, maar mag wel meebeslissen over het uiterlijk van de auto van Jongmans. Zo heeft ze de ‘porny’-sticker op de voorruit uitgekozen. De enige vrouw die met haar eigen auto is gekomen, is de vriendin van Sari. Nese Sezgin (27) en Sari kwamen elkaar tegen op een parkeerplaats toen zij haar bobine aan het vervangen was. Inmiddels zijn ze verloofd.