Trumpblog:

Namen juristen bekend die Trump gaan verdedigen in impeachmentproces

Namen juristen bekend die Trump gaan verdedigen in impeachmentproces

Kenneth Starr, voormalig speciaal aanklager tijdens de afzettingsprocedure tegen Bill Clinton in de jaren negentig, gaat president Trump verdedigen tijdens zijn impeachmentproces. Dat meldt persbureau Reuters. Trump maakte vrijdag het juridische team bekend dat hem zal bijstaan tijdens de rechtszaken.

Ook de 81-jarige advocaat Alan Dershowitz behoort tot Trumps' verdediging. Dershowitz is onder meer bekend als lid van het zogeheten ‘Dream Team’ van advocaten dat in 1995 acteur O.J. Simpson verdedigde. Simpson werd in die rechtszaak vrijgesproken van moord op zijn partner Nicole Brown. Drie jaar later werd hij alsnog schuldig bevonden.

Gestemd op Hillary Clinton

Dershowitz, die bekendstaat als een tegenstander van de huidige vorm van afzettingsprocedures in de Verenigde Staten, zal tijdens de mondelinge verhoren het woord voeren namens de verdediging van Trump. Om aan te tonen dat Dershowitz onpartijdig is, heeft het kantoor van Trump volgens Reuters bekendgemaakt dat hij tijdens de verkiezingen op de Democratische presidentskandidaat Hillary Clinton heeft gestemd.

Trump is de derde Amerikaanse president tegen wie een afzettingsprocedure is begonnen. Hij zou misbruik hebben gemaakt van zijn macht als president door zijn Oekraïense ambtsgenoot Volodymyr Zelensky te zeggen dat hij militaire hulp zou inhouden als Oekraïne geen onderzoek zou doen naar mogelijke frauduleuze praktijken van Joe Biden en diens zoon in het land. Biden is mogelijk de tegenstander van Trump in de volgende presidentsverkiezingen.

Oekraïne vraagt FBI om hulp in onderzoek naar cyberaanval Burisma

Oekraïne heeft de FBI om hulp gevraagd in het onderzoek naar een cyberaanval op het gasbedrijf Burisma, dat centraal staat in de afzettingsprocedure tegen Donald Trump. Deze aanval is mogelijk uitgevoerd door hackers van de Russische militaire geheime dienst GROe. Dat heeft de Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken donderdag bekendgemaakt, aldus internationale persbureaus.

De hackers zouden in november en december hebben geprobeerd inloggegevens van medewerkers van Burisma te stelen, meldde het Amerikaanse internetbeveiligingsbedrijf Area 1 eerder deze week. Op dat moment was het onderzoek naar Trumps afzettingsprocedure al bezig. Het is niet duidelijk of er gegevens zijn gestolen.

Hunter Biden, de zoon van de Democratische presidentskandidaat Joe Biden, zat van 2014 tot begin 2019 in de raad van bestuur van Burisma. De afzettingsprocedure richt zich op een telefoongesprek waarin Trump de Oekraïense president Volodymyr Zelensky onder druk zette om een onderzoek te starten naar Joe Biden en zijn zoon. Woensdag zijn twee formele aanklachten van machtsmisbruik naar de Senaat gestuurd.

Het hoofdkantoor van het gasbedrijf Burisma in Kiev. Foto Sergey Dolzhenko/EPA

Welkom in dit blog

Welkom in een nieuwe blog. Volg hier de laatste ontwikkelingen rondom het presidentschap van de Amerikaanse president Donald Trump.

Lees hier het vorige blog terug.