Trumpblog:

Nederlander blijkt afzender berichten met ‘inlichtingen’ over Yovanovitch

Volg hier de laatste ontwikkelingen rond het presidentschap van Donald Trump.

Nieuw blog

Wij sluiten dit blog af. Alle actuele ontwikkelingen rondom het presidentschap van Trump volgen we in een nieuw blog.

Lees hier het nieuwe blog

Nederlander blijkt afzender berichten met 'inlichtingen' over Yovanovitch

Een Nederlandse aanhanger van president Donald Trump heeft zaterdag erkend dat hij vorig jaar berichten heeft gestuurd aan een Republikeinse politicus met schijnbare inlichtingen over de toenmalige Amerikaanse ambassadeur in Oekraïne, Marie Yovanovitch. Dat meldt The Washington Post op basis van een verklaring van de man, Anthony De Caluwe.

Volgens De Caluwe ging het echter om „belachelijke kletspraat” en was hij niet betrokken bij spionage van Yovanovitch namens medestanders van Trump. Yovanovitch werd in mei door Trump ontslagen als ambassadeur na een lastercampagne tegen haar in conservatieve kringen. In november werd ze door Trump aangevallen op Twitter tijdens haar getuigenis bij het impeachment-onderzoek tegen de president in het Huis van Afgevaardigden.

De SMS-berichten, die suggereren dat Yovanovitch voor haar plotselinge terugkeer naar de VS in de gaten werd gehouden, baarden de afgelopen week opzien in de Verenigde Staten na hun publicatie als deel van de Oekraïne-affaire rond Trump. De berichten aan de Republikeinse kandidaat voor het Congres Robert Hyde, die afkomstig waren van een telefoonnummer in België, bevatten onder meer een foto van Yovanovitch en beweringen over haar aanwezigheid op de Amerikaanse ambassade in Kiev.

Hyde zou informatie over het komen en gaan van Yovanovitch hebben doorgespeeld aan Lev Parnas, een Oekraïense partner van Rudy Giuliani, de persoonlijke advocaat van Trump. Parnas zit vast in de VS op verdenking van misdrijven rond campagnefinanciering. De documentatie is van hem afkomstig.

Volgens Giuliani stond Yovanovitch plannen in de weg om Oekraïense autoriteiten te bewegen een onderzoek aan te kondigen naar de zoon van Trumps politieke rivaal Joe Biden - de inzet van de afzettingsprocedure tegen de president. De suggestie dat Yovanovitch in de gaten werd gehouden is door Democraten in het Congres „zeer alarmerend” genoemd.

„Mijn betrokkenheid bij deze uitwisseling met Rob heeft geen geloofwaardigheid”, zei De Caluwe in zijn verklaring, die naar The Washington Post is gestuurd door een woordvoerder, Karyn Turk. Volgens haar is De Caluwe nooit in Oekraïne geweest en heeft hij er geen contacten.

Hoewel het nummer van de afzender van de vrijdag gepubliceerde berichten gedeeltelijk was verborgen, kwam het zichtbare deel overeen met een nummer van De Caluwe. Ook een avatar bij de berichten kwam overeen met een foto op de facebookpagina van De Caluwe, die in de verklaring door Turk wordt omschreven als een 54-jarige Nederlander. Op Facebook wordt zijn woonplaats aangegeven als Palm Beach, Florida.

De voormalige Amerikaanse ambassadeur in Oekraïne, Marie Yovanovitch, tijdens haar getuigenis in het Huis van Afgevaardigden op 15 november. Foto Andrew Harnik / AP

Namen juristen bekend die Trump gaan verdedigen in impeachmentproces

Kenneth Starr, voormalig speciaal aanklager tijdens de afzettingsprocedure tegen Bill Clinton in de jaren negentig, gaat president Trump verdedigen tijdens zijn impeachmentproces. Dat meldt persbureau Reuters. Trump maakte vrijdag het juridische team bekend dat hem zal bijstaan tijdens de rechtszaken.

Ook de 81-jarige advocaat Alan Dershowitz behoort tot Trumps' verdediging. Dershowitz is onder meer bekend als lid van het zogeheten ‘Dream Team’ van advocaten dat in 1995 acteur O.J. Simpson verdedigde. Simpson werd in die rechtszaak vrijgesproken van moord op zijn partner Nicole Brown. Drie jaar later werd hij alsnog schuldig bevonden.

Gestemd op Hillary Clinton

Dershowitz, die bekendstaat als een tegenstander van de huidige vorm van afzettingsprocedures in de Verenigde Staten, zal tijdens de mondelinge verhoren het woord voeren namens de verdediging van Trump. Om aan te tonen dat Dershowitz onpartijdig is, heeft het kantoor van Trump volgens Reuters bekendgemaakt dat hij tijdens de verkiezingen op de Democratische presidentskandidaat Hillary Clinton heeft gestemd.

Trump is de derde Amerikaanse president tegen wie een afzettingsprocedure is begonnen. Hij zou misbruik hebben gemaakt van zijn macht als president door zijn Oekraïense ambtsgenoot Volodymyr Zelensky te zeggen dat hij militaire hulp zou inhouden als Oekraïne geen onderzoek zou doen naar mogelijke frauduleuze praktijken van Joe Biden en diens zoon in het land. Biden is mogelijk de tegenstander van Trump in de volgende presidentsverkiezingen.

Oekraïne vraagt FBI om hulp in onderzoek naar cyberaanval Burisma

Oekraïne heeft de FBI om hulp gevraagd in het onderzoek naar een cyberaanval op het gasbedrijf Burisma, dat centraal staat in de afzettingsprocedure tegen Donald Trump. Deze aanval is mogelijk uitgevoerd door hackers van de Russische militaire geheime dienst GROe. Dat heeft de Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken donderdag bekendgemaakt, aldus internationale persbureaus.

De hackers zouden in november en december hebben geprobeerd inloggegevens van medewerkers van Burisma te stelen, meldde het Amerikaanse internetbeveiligingsbedrijf Area 1 eerder deze week. Op dat moment was het onderzoek naar Trumps afzettingsprocedure al bezig. Het is niet duidelijk of er gegevens zijn gestolen.

Hunter Biden, de zoon van de Democratische presidentskandidaat Joe Biden, zat van 2014 tot begin 2019 in de raad van bestuur van Burisma. De afzettingsprocedure richt zich op een telefoongesprek waarin Trump de Oekraïense president Volodymyr Zelensky onder druk zette om een onderzoek te starten naar Joe Biden en zijn zoon. Woensdag zijn twee formele aanklachten van machtsmisbruik naar de Senaat gestuurd.

Het hoofdkantoor van het gasbedrijf Burisma in Kiev. Foto Sergey Dolzhenko/EPA

Welkom in dit blog

Welkom in een nieuwe blog. Volg hier de laatste ontwikkelingen rondom het presidentschap van de Amerikaanse president Donald Trump.

Lees hier het vorige blog terug.