Thuiskok

Hutspot

‘Oer-Hollands”, zo noemt Donnie hutspot. Dat is het natuurlijk ook, en het is een exemplarisch recept uit zijn kookboek. Eenvoudige ingrediënten, en toch maak je er met een beetje aandacht en kunde iets lekkers van.

Pel de rode uien en snij in halve ringen. Verhit een flinke klont roomboter in een pan met dikke bodem en bak de uien zachtjes 30-35 minuten. Schep ze iedere 5 minuten even om. Na ongeveer 20 minuten beginnen de uien te kleuren en te karamelliseren. Breng op smaak met peper en zout.

Schil ondertussen de aardappels, zoete aardappels en winterpeen. Snij de aardappel in gelijke stukken. Snij de zoete aardappel in grotere stukken en de wortel in kleinere stukjes dan de aardappel. Kook in ruim water met wat zout in 20 minuten gaar. Giet af en laat goed droogstomen. Stamp een fluffy puree met een dikke klont roomboter en een scheutje melk en breng op smaak met peper, zout en kerrie. Schep de gekaramelliseerde uien over de hutspot heen. Bak ondertussen de spekjes krokant. Verwarm de rookworst of bak een lekker stukje vlees naar keuze in boter en blus af met een scheutje witte wijn of azijn. Ook lekker met een gehaktbal of draadjesvlees en jus.