Voormalig coffeeshopbaas Van Laarhoven onderweg naar Nederland

Johan van Laarhoven zat in Thailand een gevangenisstraf uit wegens het witwassen van drugsgeld. Hij komt donderdagavond aan in Nederland.
In 2016 werd al een poging ondernomen om Johan van Laarhoven naar Nederland te halen.
In 2016 werd al een poging ondernomen om Johan van Laarhoven naar Nederland te halen. Foto Bart Maat/ANP

Voormalig coffeeshopbaas Johan van Laarhoven is vanuit Thailand onderweg naar Nederland. Dat zegt zijn advocaat Tim Vis donderdag tegen NRC. Van Laarhoven komt rond half zeven ‘s avonds aan op Schiphol. Hij zat sinds 2014 in Thailand een gevangenisstraf uit wegens het witwassen van drugsgeld. Via zijn advocaat laat Van Laarhoven weten „zeer verheugd” te zijn dat hij de rest van zijn straf in Nederland kan uitzitten.

De 59-jarige Van Laarhoven werd in Thailand veroordeeld tot een gevangenisstraf van 75 jaar, waarvan hij er in de praktijk twintig moest uitzitten. Het hof in Arnhem bepaalde in november dat zijn gevangenisstraf in Nederland moest worden verlaagd naar het maximum van tien jaar en acht maanden. Van Laarhoven is „ernstig ziek en verzwakt” door de „mensonterende omstandigheden” in de Thaise cel en moet eerst worden behandeld in het ziekenhuis, zegt zijn broer Frans van Laarhoven in een verklaring.

Van Laarhoven was tot 2011 eigenaar van de Brabantse coffeeshopketen The Grass Company, die bestaat uit vier coffeeshops in Noord-Brabant. In hetzelfde jaar begon het OM een strafrechtelijk onderzoek naar Johan van Laarhoven, zijn broer en andere medewerkers van de keten. Ze worden onder meer verdacht van belastingfraude en het witwassen van meer dan twintig miljoen euro inkomsten van de keten.

Lees ook dit interview uit 2015 met Van Laarhoven: Unhappy ending in Thailand

Onzorgvuldig

Van Laarhoven woonde sinds 2008 in Thailand en werd daar gearresteerd nadat het Openbaar Ministerie in Nederland een rechtshulpverzoek naar Thailand had gestuurd. Justitie vroeg daarin om informatie met betrekking tot een onderzoek over witwassen en belastingontduiking. De Thaise overheid stelde vervolgens zelf een strafrechtelijk onderzoek naar hem in.

De Nationale Ombudsman oordeelde vorig jaar dat het OM onzorgvuldig handelde. Justitie had volgens de Ombudsman moeten voorzien dat Van Laarhoven door het verzoek in grote problemen kon komen. Gerard Spong, een van de advocaten van Van Laarhoven, zegt tegen persbureau ANP dat hij overweegt de Nederlandse staat en de destijds verantwoordelijke officier van justitie aansprakelijk te stellen.

Na het verschijnen van het rapport van de Ombudsman reisde minister Ferdinand Grapperhaus (Justitie en Veiligheid, CDA) naar Thailand om in gesprek te gaan met de Thaise minister-president. Grapperhaus schrijft in een Kamerbrief dat hij de Thaise autoriteiten „bijzonder erkentelijk is” dat Van Laarhoven „zo snel mogelijk” naar Nederland kon worden overgedragen.

De vrouw van Van Laarhoven werd in Thailand in hoger beroep wegens medeplichtigheid veroordeeld tot zeven jaar en vier maanden celstraf. Zij heeft de Thaise nationaliteit en blijft daarom in de gevangenis in Thailand. Grapperhaus schrijft dat Nederland zich „waar passend en mogelijk” blijft inzetten voor haar situatie daar.