‘De lichtval en de schaduwen die het beeld maakt zijn prachtig’

Mijn favoriet Waarom heeft u dit kunstwerk gekocht? Deze week: een beeld

Louk van Meurs, Het roeiertje, 40 x 20 x 20 cm.
Louk van Meurs, Het roeiertje, 40 x 20 x 20 cm.

‘Ik zag mezelf, zoals ik ’s morgens vroeg over de Westeinderplassen naar mijn werk in de jachthaven roeide. Dat was mijn eerste gedachte toen ik dit prachtige plastiek van Louk van Meurs zag. Het stond op een tentoonstelling in de Grote Kerk van Monnickendam. Het deed me denken aan de verstilde tochten die ik begin jaren zeventig maakte. De een gaat met z’n auto naar het werk, ik kon roeien.

„Dertig jaar heb ik gewerkt voor het tijdschrift Spiegel der Zeilvaart. Ik was verantwoordelijk voor de maritieme museumrubriek. Zo kwam ik ook regelmatig de Nederlandse Vereniging van Zeeschilders tegen. Die organiseerde rond 1990 die expositie in Monnickendam. Mijn vrouw en ik besloten direct dat we het wilden kopen. Dat lukte, aan het einde van de expositie mochten we het roeiertje meenemen.

„De fascinatie voor varen en het water zit al lang in de familie. Een achterneef heeft eens de geschiedenis van de familie Hin teruggezocht tot 1540, en dan kom je uit bij een man op Texel: die was boer en schipper. Thuis in Haarlem hadden wij een radio met de visserij-band erop: een speciale zender voor de schipperij. Als er een storm was, luisterden wij mee met wat er gebeurde voor de kust.

„Later ben ik naar de zeeverkenners gegaan, werd ik instructeur op een zeilschool. Zo ben ik ook bij Jachthaven Dragt in Aalsmeer begonnen. Na tien jaar ben ik voor mezelf begonnen, als scheepstuiger. Ik hield me bezig met het opnieuw optuigen van oude binnenvaartsschepen. Klippers, tjalken en aken.

„Lange tijd heeft het beeld een beetje rondgezworven door ons huis. Een jaar of vier geleden heb ik een bevriende smid, die normaal gesproken ook restauratie van binnenvaartschepen doet, gevraagd om een console te maken. Het mooie is dat we het werk een beetje kunnen draaien, al naar gelang de stand van de zon. De lichtval en de schaduwen die het beeld maakt zijn prachtig.

„Ik werk nu aan een ‘Handboek voor de scheepstuiger’. Het roeiertje staat in mijn woonkamer, en kijkt of het goed gaat.”

Ook een favoriet kunstwerk? Mail naar mijnfavoriet@nrc.nl