Maffia

Arrestaties voor fraude met EU-geld

Italiaanse autoriteiten hebben woensdag op Sicilië 94 mensen gearresteerd die worden verdacht van fraude met Europese subsidies. Dat melden internationale persbureaus en Italiaanse media. Onder de verdachten zijn lokale ambtenaren en leden van de Italiaanse maffia.

De verdachten zouden documenten hebben vervalst waardoor het leek of ze landbouwgrond benutten. Zo maakten ze aanspraak op Europese landbouwsubsidies. De precieze hoogte van het bedrag waarmee gefraudeerd werd, is niet duidelijk. Volgens het Italiaanse persbureau ANSA gaat het om 5,5 miljoen euro. Italiaanse autoriteiten zeiden tegen persbureau AP dat het om 10 miljoen euro gaat.

De aanhoudingen werden verricht in de omgeving van Messina, in het noordoosten van Sicilië. De gearresteerden zouden lid zijn van de maffia of namens de maffia betrokken zijn bij afpersing en fraude met overheidssubsidies.

Jarenlang waren alle ogen gericht op ‘Cosa Nostra’, zoals de Siciliaanse maffia wordt genoemd. Tegenwoordig is de ’Ndrangheta uit de Zuid-Italiaanse regio Calabrië dominant, een criminele organisatie die groot is geworden met de handel in cocaïne. Eind december werden nog 334 vermoedelijke ’Ndrangheta-leden opgepakt.

Ook de Nederlandse politie arresteerde eind 2018 vijf leden van ’Ndrangheta, tijdens gecoördineerde internationale acties waarbij in totaal negentig aanhoudingen werden verricht. Destijds werd ook onder meer 3 miljoen euro in contanten, 140 kilo xtc-pillen en drie- tot vierduizend kilo cocaïne in beslag genomen. (NRC)