Justitie

Topman Openbaar Ministerie wil hogere straf voor doodslag

Topman Gerrit van der Burg van het Openbaar Ministerie (OM), pleit voor een verhoging van de maximale gevangenisstraf voor doodslag. Nu is het verschil met de straf voor moord namelijk te groot, zegt Van der Burg, voorzitter van het college van procureurs­generaal, deze donderdag in een interview met dagblad Trouw. De maximale straf voor doodslag is vijftien jaar, voor moord ging de maximale straf in 2006 van twintig naar dertig jaar. Juridisch gezien betekent doodslag dat sprake is van een impulsdaad, in het geval van moord is er sprake van voorbedachte rade. „Terwijl impulsdaden ook een sluitstuk kunnen zijn van een kwalijk patroon”, stelt Van Der Burg. „Juridisch is het dan misschien niet te bewijzen dat het om moord gaat, maar het zou goed zijn als dat verschil wat meer wordt rechtgetrokken.” (NRC)