Geuzenpenning naar Saoedische mensenrechtenorganisatie ACPRA

ACPRA is volgens de stichting achter de Geuzenpenning een van de weinige onafhankelijke mensenorganisaties in het islamitische koninkrijk.
De Geuzenpenning ging in 2019 naar de Mexicaanse priester Alejandro Solalinde voor zijn inzet voor migrantenrechten.
De Geuzenpenning ging in 2019 naar de Mexicaanse priester Alejandro Solalinde voor zijn inzet voor migrantenrechten. Foto Bas Czerwinski/ANP

De Saoedische mensenrechtenorganisatie ACPRA is dit jaar de ontvanger van de Geuzenpenning. „ACPRA heeft sinds haar oprichting in 2009 vastberaden geprobeerd het Saoedische bewind ertoe te bewegen de broodnodige hervormingen door te voeren”, schrijft de stichting achter de mensenrechtenonderscheiding donderdag in een persbericht. De organisatie zet zich volgens de Geuzenpenning geweldloos en positief in voor hervormingen.

ACPRA - the Saudi Civil and Political Rights Association, opgericht in 2009 - pleit onder meer voor een democratisch bestuur in het koninkrijk en bescherming en erkenning van grondrechten zoals de vrijheid van meningsuiting. „Ze heeft dit altijd geweldloos gedaan en met een positieve grondhouding”, aldus de stichting achter de Geuzenpenning. Als een van de weinige onafhankelijke mensenrechtenorganisaties in Saoedie-Arabië moet ACPRA hiervoor een hoge prijs betalen. Arrestaties van oprichters en leden begonnen in 2011 en in het voorjaar van 2013 werd ACPRA verboden en formeel opgeheven na een gerechtelijke uitspraak. De gevangenen hebben weinig zicht op vrijlating, ondanks aandringen van meerdere internationale mensenrechtenorganisaties. ACPRA

Dagmar Oudshoorn, directeur van Amnesty International Nederland, noemt in een reactie de prijs „een erkenning van het belangrijke werk dat is gedaan door ACPRA-leden zoals Mohammed al-Qahtani, Abdullah al-Hamid en Mohammed al-Bajadi”. Volgens Oudshoorn is de toekenning van de Geuzenpenning een duidelijke oproep vanuit Nederland aan Saoedie-Arabië om de gedetineerden „onmiddellijk vrij te laten”. Hun gevangenschap noemt Oudshoorn „een van de duidelijkste voorbeelden van het ware, repressieve gezicht van het Saoedische regime”.

De Geuzenpenning wordt dit jaar op 13 maart uitgereikt in de Grote Kerk van Vlaardingen. De prijs zal in ontvangst genomen worden door ALQST (‘Gerechtigheid’), een mensenrechtenorganisatie uit Londen die zich richt op Saoedie-Arabië. De onderscheiding wordt sinds 1987 jaarlijks uitgereikt als eerbetoon aan „hedendaagse verzetsstrijders en mensenrechtenactivisten”. De Geuzenpenning ging vorig jaar naaar de Mexicaanse priester Alejandro Solalinde, die zich inzet voor de rechten van migranten.