Gemeentelijke woonlasten stijgen opnieuw flink

Belastingen Kopers gaan komend jaar gemiddeld 30 euro meer betalen aan gemeentelijke woonlasten, zoals afvalstoffen- en rioolheffing.

Afval op straat in Amsterdam.
Afval op straat in Amsterdam. Foto Ramon van Flymen / HH

Huiseigenaren en huurders worden in 2020 voor het tweede jaar op rij geconfronteerd met een flinke stijging van de gemeentelijke woonlasten. Huurders gaan gemiddeld 5,1 procent meer betalen en huiseigenaren 4,3 procent, blijkt uit jaarlijks onderzoek dat het Centrum voor Onderzoek van de Economie van de Lagere Overheden (Coelo) van de Rijksuniversiteit Groningen heeft gepubliceerd. De stijging is flink hoger dan de verwachte inflatie van 1,6 procent.

Voor kopers is deze stijging de hoogste sinds 2007. Hun gemeentelijke woonlasten gaan dit jaar gemiddeld met 30 euro omhoog en komen uit op 734 euro. Huurders gaan gemiddeld 363 euro betalen voor hun woonlasten, 18 euro meer dan vorig jaar. Onder gemeentelijke woonlasten vallen afvalstoffenheffing, onroerendezaakbelasting (ozb) en rioolheffing. De kosten voor kopers zijn hoger omdat huurders geen ozb hoeven te betalen, en in sommige gemeenten ook geen rioolheffing.

De stijging komt voornamelijk door een verhoging van de afvalstoffenbelasting, die weer het gevolg is van het besluit om restafval fors zwaarder te belasten. De overheid besloot daar in 2019 toe om mensen aan te moedigen meer te recyclen.

Vorig jaar betaalde een deel van de gemeenten deze verhoogde belasting uit eigen zak. Dit jaar rekenen ze de verhoging wel door aan de huishoudens. Bovendien hebben gemeenten te maken met teruglopende inkomsten: ingezameld papier en plastic leveren minder op.

Leiden het duurst

Het onderzoek van het Coelo is uitgevoerd onder huishoudens met meerdere bewoners in de veertig grootste Nederlandse gemeenten. De verschillen tussen de gemeenten zijn groot. Huurders zijn met 586 euro per jaar het duurst uit in Zaanstad, huiseigenaren betalen het meest in Leiden. Daar betalen ze gemiddeld 878 euro per jaar. Kopers betalen in Den Haag het minst (597 euro), het laagste bedrag voor huurders is in Nijmegen (43 euro).

Sinds het Coelo in 2007 begon de gemeentelijke woonlasten bij te houden, is elk jaar een lastenstijging vastgesteld, behalve in 2017. Dankzij afvalscheiding waren gemeenten toen minder geld kwijt. Sindsdien zijn de lasten weer aan het stijgen. Voor huurders houdt het Coelo deze gegevens pas sinds 2016 bij.