Ex-coffeeshopbaas uit Thailand op weg naar Nederland en gaat hier cel in

Johan van Laarhoven

Ex-coffeeshopbaas Johan van Laarhoven is uit Thailand onderweg naar Nederland en komt donderdagavond aan op Schiphol. Hij zat sinds 2014 in Thailand in de gevangenis wegens het witwassen van drugsgeld. Via zijn advocaat laat de 59-jarige Van Laarhoven weten „zeer verheugd” te zijn dat hij de rest van zijn straf in Nederland kan uitzitten.

Van Laarhoven werd in Thailand veroordeeld tot een celstraf van 75 jaar, waarvan hij er twintig moest uitzitten. Het hof in Arnhem bepaalde in november dat zijn gevangenisstraf in Nederland moest worden verlaagd naar het maximum van tien jaar en acht maanden. Van Laarhoven is „ernstig ziek en verzwakt” door de „mensonterende omstandigheden” in de Thaise cel en moet eerst worden behandeld in het ziekenhuis, zegt zijn broer in een verklaring. Van Laarhoven was tot 2011 eigenaar van de Brabantse coffeeshopketen The Grass Company. In hetzelfde jaar begon het OM een strafrechtelijk onderzoek naar hem, zijn broer en andere medewerkers. Ze worden verdacht van belastingfraude en het witwassen van meer dan twintig miljoen euro.

In 2019 reisde minister Grapperhaus (Veiligheid en Justitie) naar Thailand om te pogen Van Laarhoven naar Nederland te krijgen.

De vrouw van Van Laarhoven kreeg wegens medeplichtigheid zeven jaar en vier maanden cel. Als Thaise blijft zij in de Thaise gevangenis. Grapperhaus schrijft dat Nederland zich „waar passend en mogelijk” blijft inzetten voor haar situatie. (NRC)