Cijfers politie

Aantal geregistreerde misdrijven stijgt, vooral online misdaad

Na een jarenlange daling zijn in 2019 weer meer misdrijven gerapporteerd. De politie registreerde ruim 800.000 misdrijven, 4 procent meer dan in 2018. Dat blijkt uit jaarcijfers die de politie woensdag bekend heeft gemaakt. Er kwamen vooral meer aangiften binnen van online criminaliteit, waarbij vaak minderjarige verdachten betrokken zijn. „Snel geld verdienen door bijvoorbeeld online op handelsplaatsen spullen aan te bieden en zogenaamd te verkopen, kan een eerste stap zijn op weg naar een criminele loopbaan”, aldus korpschef Erik Akerboom in een verklaring. Fraude met handel via internet nam vorig jaar met 31 procent toe. Betaalfraude, zoals phishing of skimming, steeg met 67 procent. Er zijn minder diefstallen, inbraken en gevallen van zakkenrollen geregistreerd. (NRC)