Beroepsorganisatie NBA treft schikking met in ongenade gevallen directeur

Accountancy

De Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants (NBA) is met de ontslagen directeur Harm Mannak een vertrekregeling overeengekomen. Daarmee lijkt een einde gekomen aan het schandaal dat de NBA ernstig in verlegenheid heeft gebracht.

Mannak ontvangt ruim 90.000 euro, waarvan ongeveer een derde bestaat uit een vergoeding voor gemaakte juridische kosten, schrijft de NBA op haar website. De oud-directeur raakte in september in opspraak toen bleek dat hij niet open was geweest over zijn zakelijke relatie met Andy Fastow, het brein achter de zwendel bij het Amerikaanse energiebedrijf Enron, een van de grootste boekhoudfraudes aller tijden. Fastow ging voor zijn betrokkenheid zes jaar de gevangenis in en betaalde een boete van 30 miljoen dollar.

Mannak nodigde Fastow uit als belangrijkste spreker op een NBA-congres over fraude. Daarbij verzweeg Mannak dat hij president-commissaris is bij KeenCorp, het bedrijf waarvan Fastow aandeelhouder en ‘uithangbord’ is, zo onthulde hoogleraar accountancy Marcel Pheijffer in Het Financieele Dagblad.

De NBA besloot daarop Mannak op non-actief te stellen en liet een advocatenkantoor onderzoek doen. De uitkomsten daarvan leidden in december tot het ontslag van Mannak als directeur van de NBA. Hij zou niet alleen in de kwestie-Fastow zijn „tekortgeschoten”, ook zou Mannak andere nevenfuncties hebben verzwegen en hebben geijverd voor een salaris dat „niet past bij de zorgvuldigheid die een algemeen directeur van de NBA betaamt”. Voor de beroepsorganisatie geldt dat bestuurders vallen onder de Wet normering topinkomens. (NRC)