Podcast

Was er een Europese genocide in de bronstijd?

Om het Europa anno 3000 voor Christus te begrijpen bestuderen archeologen al eeuwen potten, werktuigen en wapens. Sinds 2010 beschikken ze over een nieuw middel: dna-analyse van stokoude botten. Daaruit blijkt dat in Europa in de vroege bronstijd echt een drastische bevolkingsverandering heeft plaatsgevonden. De vraag is nu: hoe vredig verliep die verandering?

De vroege bronstijd - vanaf 3000 voor Christus - is een belangrijke tijd voor Europa zoals het nu eruit ziet. Met de komst van het brons veranderde ook veel andere dingen. Grotere kuddes, het wiel, het zwaard én massala migratie uit de oostelijke steppe. Wat is daar gebeurd? Nieuw dna-onderzoek brengt antwoorden,
maar roept ook een nieuwe vraag op: hebben die nieuwkomers misschien een massaslachting aangericht in prehistorisch Europa?

Luister ook de vorige alevering van Onbehaarde Apen: Waarom alle diëten werken.