Analyse

In Groningen maken vrouwenstemmen de dienst uit

Eurosonic/Noorderslag Het affiche van zowel Eurosonic als Noorderslag wordt voor de helft gevuld door vrouwelijke artiesten. Dat is een beleidsdoel, maar toch ging het per ongeluk. „Dit zijn nu relevante, interessante namen die boven zijn komen drijven.”

Davina Michelle
Davina Michelle Foto Giovanni de Deugd

Dicht op de huid, zoals Eefje de Visser. De schrille popsound van Davina Michelle. Het onnadrukkelijk fel rocken van Pip Blom. Luchtig ludiek: Merol. Het onopgesmukte poprealisme van Roxeanne Hazes. De bezwerende Turkse klanken van Altin Gün-frontvrouw Merve Dasdemir.

Vrouwenstemmen maken zaterdag op de hoofdpodia van Noorderslagfestival, etalage voor de relevantste en spannendste popmuziek van eigen bodem, de dienst uit. Er treden, op shows van rapper Snelle, muzikant Benny Sings en de nog onbekende Popprijswinnaar na, vooral (front)vrouwen op in de Grote en Kleine zaal van de Oosterpoort. En ook het omvangrijke Eurosonic, het Europese showcasefestival dat tot en met vrijdag in de binnenstad van Groningen wordt gehouden, telt deze editie evenveel vrouwelijke als mannelijke acts.

Vijftig procent vrouwelijk

Een veel- en fél besproken onderwerp is het in de internationale muziekwereld: het tekort aan vrouwelijke (hoofd)acts op festivals. Pijnlijk zichtbaar werd het soms na tellingen hoeveel meer mannen, al dan niet als headliner, op de podia stonden. Het internationale voornemen ‘Keychange 50:50’, om per 2022 een gelijk aanbod van mannen en vrouwen op festivals en in organisaties te krijgen, poogt er sinds een paar jaar verandering in te brengen. Inmiddels tekenden meer dan 250 Europese organisaties. Het grote muziekfestival Primavera Sound in Barcelona programmeerde afgelopen editie bewust veel meer dan 50 procent vrouwelijke acts.

Lees ook:Popfestivals: ‘Er zijn gewoon niet veel geschikte vrouwelijke acts’

Nederlandse muziekorganisaties die zich committeerden aan de 50/50-verdeling in gender zijn De Doelen in Rotterdam, Music Meeting in Nijmegen, November Music in ’s-Hertogenbosch en Eurosonic/Noorderslag (ESNS). Zie: van de 257 artiesten op Eurosonic is 50 procent vrouwelijk. Net als op Noorderslag: van de 49 optredende artiesten is 24 vrouw. „We vragen ons tijdens vergaderingen regelmatig af of we op de juiste weg zitten”, zegt programmeur Joey Ruchtie. „Het valt te merken dat de muziekindustrie zich bewuster is van genderongelijkheid, de discussie is op gang gebracht. Laten we wel wezen, het was hard nodig dat dit onderwerp een slinger kreeg.”

Roxeanne Hazes

Toch, zegt hij, gingen hij en de andere programmeurs voor komend ESNS niet speciaal op zoek naar vrouwelijke acts in het bijzonder. „Vrouw of geen vrouw. Dit zijn nu relevante, interessante namen die boven zijn komen drijven. Die wil je hebben. ESNS meet enkel de temperatuur, wij bepalen de warmte niet.”

Het is al lang een tendens, maar wat valt het ook weer op in komend programma: de helft van alle bands op Noorderslag zingt in het Nederlands. Dromerig, hypnotiserend, verend op beats of stevig rockend: het komt allemaal in Nederlandse zinnetjes. Was Engels altijd de meest populaire taal voor artiesten om zich mooier, onnadrukkelijk maar poëtisch mee uit te drukken, meer en meer onderscheiden acts zich met recht-voor-zijn-raaplyriek in eigen taal.

Kweekvijver van talent

Rappers als Snelle, Boekoedro, Gotu Jim of de door YouTube omhoog gewaaide performer Joost. Zangeressen als Eefje de Visser, Roxeanne Hazes, Tabitha, Merol. WIES, een leuk jong indiepopbandje dat de Grote Prijs van Nederland won, bezingt met frontvrouw Jeanne Rouwendaal quasi-onschuldig haar middelbareschooltijd. Behalve als het voorprogramma van Roxeanne Hazes ging WIES afgelopen jaar ook op pad met de Popronde langs veertig steden. Die kweekvijver van talent leverde tevens zangeres Eva van Manen af, die met een ijlhoge stem over politiek en liefde zingt in fijnzinnige synthpopliedjes.

En de muzikant Ricky Cherim, die onder de naam Meetsysteem optreedt, is met zijn bijna onbeholpen, achteloze stijl die ondertussen goed en slim in elkaar steekt, ook zo’n voorbeeld. De invloed van de eigenzinnige, originele liedkunst van zanger Spinvis (donderdag op Eurosonic nota bene juist in het Duits te horen) is bij al die jonge talenten nooit ver weg.