Vraagtekens in het Vaticaan over boek van Benedictus vóór het celibaat

Nieuwe intriges in het Vaticaan: hebben ultraconservatieve critici van paus Franciscus geprobeerd emeritus-paus Benedictus voor hun karretje te spannen?

De voorpublicatie van een boek waarin wordt gepleit voor onvoorwaardelijke handhaving van het celibaat, veroorzaakte maandag enorme ophef. Toon en timing suggereren een aanval op Franciscus. Op de cover twee namen: Benedictus en de conservatieve kardinaal Robert Sarah, uit Guinee.

De secretaris van de 92-jarige Benedictus, aartsbisschop Georg Gänswein, gaf dinsdag een verklaring uit: „De emeritus-paus wist dat de kardinaal een boek voorbereidde en had hem een van zijn artikelen over het priesterschap toegestuurd, met de toestemming om het naar goeddunken te gebruiken. Hij heeft echter geen enkel plan goedgekeurd voor een boek waarvoor twee auteurs hebben getekend, en hij heeft de omslag gezien noch geautoriseerd.”

Benedictus, zei Gänswein, wil dat zijn naam van de kaft wordt verwijderd. Het boek zou deze woensdag in Frankrijk worden gepubliceerd, en volgende maand in het Engels. Ignatius Press, de uitgever van de Engelstalige editie, wil de naam van Benedictus op het boek houden.

Uit een verklaring van Sarah blijkt dat Benedictus' tekst jaren geleden is geschreven. Commentaar van vaticanist Massimo Faggioli: „Het wordt steeds duidelijker dat de kardinaal en zij die Benedictus bijstaan, mogelijk het vertrouwen van een oude man hebben misbruikt.”