Verdacht pakket bij joods restaurant HaCarmel in Amsterdam geen explosief

Het restaurant aan de Amstelveenseweg in Amsterdam is in het verleden doelwit geweest van vandalistische acties. In 2017 werd er een ruit ingegooid.
De politie heeft de Amstelveenseweg bij het koosjere restaurant HaCarmel afgezet vanwege de vondst van een verdacht pakketje.
De politie heeft de Amstelveenseweg bij het koosjere restaurant HaCarmel afgezet vanwege de vondst van een verdacht pakketje. Foto Lorenzo Derksen/ANP

Bij het joodse restaurant HaCarmel aan de Amstelveenseweg in Amsterdam is woensdagochtend een verdacht pakketje gevonden. Na onderzoek van de Explosieve Opruimingsdienst Defensie (EOD) en een bomexpert van de politie is gebleken dat er geen explosief in het pakket zat, meldt de politie. Wat er wel in zat kan een woordvoerder nog niet zeggen.

De politie verwacht dat de omgeving binnenkort weer wordt opengesteld en mensen hun woningen weer in kunnen. Voorlopig doet een forensisch team nog wel sporenonderzoek. Bij het onderzoek naar het pakket werd onder meer een robot ingezet.

Het restaurant was nog gesloten toen het pakket rond 10.00 uur werd aangetroffen. Een toezichthouder, die controleert of het restaurant koosjer eten serveert, ontdekte de witte doos met draden eruit, waarna de politie werd ingeschakeld. Uit voorzorg werd de omgeving afgezet en werden meerdere huizen ontruimd. De witte doos stond in het portiek van het restaurant.

Lees ook: Ruitengooier van joods restaurant: ‘Ik zag alleen die Israëlische vlag’

Nadat de melding was binnengekomen, werd de politie rond 11.00 uur grootschalig ingezet. Rond het middaguur werd het gebied rond het restaurant ontruimd. Federatief Joods Nederland heeft via Twitter beelden van het pakketje gedeeld. Daarop is een dichtgeplakte witte doos, bedoeld voor bierglazen, te zien.

Bij hetzelfde koosjere restaurant werd eind 2017 een ruit ingegooid door een Palestijns-Syrische vluchteling. Ook werd het restaurant een aantal keer besmeurd met eieren en mayonaise. Het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) heeft contact gehad met de eigenaar van het restaurant Sami Bar-On: „Ze krijgen mij niet bang. Alleen op een brancard kunnen ze me uit mijn restaurant krijgen. HaCarmel blijft altijd open.”