Tientallen arrestaties op Sicilië voor miljoenenfraude met EU-geld

Verdachten zouden documenten hebben vervalst waarmee ze EU-landbouwsubsidies kregen. Onder meer lokale ambtenaren en maffialeden zijn opgepakt.
Italiaanse autoriteiten hebben 94 arrestaties verricht in de buurt van Messina, in het noordoosten van Sicilië.
Italiaanse autoriteiten hebben 94 arrestaties verricht in de buurt van Messina, in het noordoosten van Sicilië. Foto Getty Images

Italiaanse autoriteiten hebben woensdag op Sicilië 94 mensen gearresteerd die worden verdacht van fraude met miljoenen euro’s aan Europese subsidies. Dat melden internationale persbureaus en Italiaanse media. Onder de verdachten zijn lokale ambtenaren en leden van de Italiaanse maffia.

De verdachten zouden documenten hebben vervalst waardoor het leek of ze landbouwgrond benutten. Zo zouden ze aanspraak maken op Europese landbouwsubsidies.

De precieze hoogte van het bedrag waarmee gefraudeerd werd, is niet duidelijk. Volgens het Italiaanse persbureau ANSA gaat het om 5,5 miljoen euro. Italiaanse autoriteiten zeiden tegen persbureau AP dat het om 10 miljoen euro gaat.

Lees hier wat we eerder schreven over ’ndrangheta: ’ndrangheta sluipt stil het land binnen

De aanhoudingen werden verricht in de omgeving van Messina, in het noordoosten van Sicilië. De gearresteerden zouden lid zijn van de maffia of namens de maffia betrokken zijn bij afpersing en fraude met overheidssubsidies.

Handelswijze

Boeren en ondernemers op het eiland worden al jaren afgeperst. Wel is de handelswijze van de criminele organisatie in de loop der jaren veranderd, zegt openbare aanklager Ambrogio Cartosia in 2018 . Volgens hem vergroot Cosa Nostra, de Siciliaanse maffia, haar macht vooral met smeergeld en deals.

Bovendien vindt er een machtsverschuiving plaats binnen de Italiaanse georganiseerde misdaad. Jarenlang waren alle ogen waren gericht op Cosa Nostra, maar tegenwoordig domineert ’Ndrangheta uit de Zuid-Italiaanse regio Calabrië, een criminele organisatie die is groot geworden met de Europese handel in cocaïne en waarvan eind december nog 334 verdachten werden opgepakt .

Ook in Nederland werden eind 2018 vijf leden van ’Ndrangheta opgepakt. Tijdens Operatie Pollino waren tegelijkertijd acties in Nederland, Italië, Duitsland, België en Suriname. In totaal werden negentig aanhoudingen verricht en is onder meer 3 miljoen euro in contanten, 140 kilo xtc-pillen en drie- tot vierduizend kilo cocaïne in beslag genomen.