Sextortion-zaak Spanje breidt zich uit: meer dan vierduizend slachtoffers

Een Spaanse criminele bende richtte zich op mensen die via de site pasion.com met prostituees in contact probeerden te komen. Zij werden vervolgens afgeperst.
Slachtoffers van een omvangrijke afpersingszaak in Spanje bezochten de site pasion.com waar ze in contact wilden komen met een prostituee.
Slachtoffers van een omvangrijke afpersingszaak in Spanje bezochten de site pasion.com waar ze in contact wilden komen met een prostituee. Foto iStock

Mogelijk zijn meer dan vierduizend Spanjaarden het slachtoffer geworden van seksuele afpersing door een criminele bende. Dat meldt de Spaanse krant El País dinsdag. De afpersbende, die zich schuldig heeft gemaakt aan sextortion, werd vorig jaar al opgerold. Toen werd nog gedacht dat het ging om slechts enkele tientallen slachtoffers.

De criminelen richtten zich op mensen die via de website pasion.com met een prostituee in contact probeerden te komen. De afpersers dreigden de familieleden van de slachtoffers te vertellen over deze pogingen tot contact of over hun daadwerkelijke prostitueebezoek. De bende, bestaande uit zo’n dertig leden, vroeg aanzienlijke geldbedragen om het geheim te houden. Veel van de slachtoffers gingen overstag en betaalden geld aan de criminelen, dit waren vaak bedragen van enkele honderden euro’s. Eén Spanjaard maakte zelfs 25.000 euro over.

Door de omvang van het proces, en het feit dat slachtoffers door het hele land te vinden zijn, heeft inmiddels een regionale rechter de centrale rechtbank van Spanje verzocht om de zaak op zich wil nemen. Twee leiders van de bende zitten al sinds vorig jaar vast. Ze worden verdacht van afpersing, witwaspraktijken en lidmaatschap van een criminele organisatie. De afpersingen zouden zich over meerdere jaren hebben afgespeeld.