‘Russische hackpoging bij bedrijf zoon Biden’

Oekraïne-affaire

Hackers van de Russische militaire geheime dienst GROe zouden hebben geprobeerd e-mails te stelen van Burisma, het Oekraïense gasbedrijf dat centraal staat in de affaire die aanleiding gaf tot de afzettingsprocedure tegen de Amerikaanse president Trump. Dat meldde internetbeveiliger Area 1 dinsdag. Het Amerikaanse bedrijf ontdekte de hack op Oudjaarsavond.

De digitale inbrekers probeerden in november en december, toen het onderzoek naar Trumps handelen rond Oekraïne al was begonnen, met zogeheten phishingmails inloggegevens van Burisma-medewerkers te ontfutselen. De zoon van ex-vicepresident Joe Biden zat tussen 2014 tot 2019 in de raad van bestuur van dit bedrijf. Het is niet bekendgemaakt of de hackers iets hebben buitgemaakt. Russische noch Amerikaanse autoriteiten hebben gereageerd op het bericht.

De afzettingsprocedure tegen Trump richt zich op mogelijk machtsmisbruik van de president. In juli vroeg hij zijn Oekraïense ambtgenoot Zelensky telefonisch om hulp bij het vergaren van mogelijk belastende informatie over Hunter Biden. Diens vader hoopt Trump later dit jaar uit te dagen in de strijd om het Witte Huis.

De hack zou zijn uitgevoerd door ‘Fancy Bear’, een hackersgroep die volgens Amerikaanse inlichtingendiensten werkt voor de GROe en betrokken zou zijn bij het stelen van e-mails van de Democratische Partij in de aanloop van de presidentsverkiezingen in 2016. Die informatie werd gelekt met het ogenschijnlijke doel de pro-Russische Trump aan de zege te helpen. (NRC)