‘Relatie met China in gevaar om ASML’

Technologie Als Nederland geen exportvergunning afgeeft voor chipmachines heeft dat gevolgen voor de relatie met China, zegt de ambassadeur.

De diplomatieke relatie met China is onder druk komen te staan doordat het kabinet de export van de nieuwste generatie chipmachines van technologiebedrijf ASML heeft geblokkeerd. Dat zegt de ambassadeur van China in Nederland, Xu Hong, deze woensdag in een interview met het Het Financieele Dagblad.

Volgens Xu laat Nederland de handelsrelatie met China „politiseren onder Amerikaanse dwang”. Daarmee doelt hij op de druk die de Amerikaanse regering zou uitoefenen op de Nederlandse overheid om ASML geen exportvergunning te verlenen. Tot nu geeft het ministerie van Buitenlandse Zaken het bedrijf in Veldhoven geen toestemming om zijn meest geavanceerde chipmachines te exporteren naar China. Hierdoor kan ASML een grote Chinese order momenteel niet leveren. „Als die beweging doorzet zal dat de bilaterale relatie uiteraard negatief beïnvloeden”, aldus de Chinese ambassadeur, zonder specifieke maatregelen te noemen.

Het gaat om de export van chipmachines met de zogeheten EUV-technologie (Extreme Ultraviolet). Bij deze door ASML ontwikkelde techniek wordt gebruik gemaakt van extreem ultraviolet laserlicht waarmee het bedrijf op grote schaal nog fijnmaziger chips kan produceren. Deze technologie zorgt bij grote klanten van ASML, waaronder Samsung en Intel, voor lagere productiekosten.

De handelwijze van de Amerikanen is bedoeld om de opmars van de Chinese technologiesector af te remmen. Zij zouden het kabinet ervan hebben overtuigd dat de export van EUV-machines naar China „veiligheidsrisico’s” met zich meebrengt, zo schreef persbureau Reuters ruim een week geleden op basis van anonieme bronnen. (NRC)