Macron wil maatregelen tegen politiegeweld in Frankrijk

De Franse president heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken opdracht gegeven om iets te doen tegen politiegeweld.
Een agent loopt met geheven wapenstok af op een demonstrant tijdens een protest van de gele hesjes afgelopen zaterdag.
Een agent loopt met geheven wapenstok af op een demonstrant tijdens een protest van de gele hesjes afgelopen zaterdag. Foto Michel Spingler/AP

De Franse president Emmanuel Macron heeft zich dinsdag voor het eerst nadrukkelijk uitgesproken tegen politiegeweld in Frankrijk. Volgens Macron is er bij de aanhoudende protesten in zijn land, onder meer van de gelehesjesbeweging, onacceptabel geweld gebruikt door de gendarmes. De president heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken opgedragen met concrete voorstellen te komen om het politiegeweld tegen te gaan. Dat melden Franse media woensdag.

Een dag eerder sprak de minister van Binnenlandse Zaken Christophe Castaner zich ook al uit tegen het politiegeweld. Hij zei dat de eer van de politie op het spel staat. „Terwijl het eerlijke en evenredige gebruik van geweld datgene is wat orde onderscheidt van wreedheid. En het is ook de basis van het vertrouwen dat de Franse bevolking in ons stelt.”

Dinsdag ontving Castaner de familie van Cédric Chouviat, een scooterbezorger die begin deze maand na een hardhandige arrestatie door de politie overleed aan een hartaanval. De man, een 42-jarige vader van twee kinderen, had geen hartproblemen. Op sociale media zijn beelden te zien hoe hij naar de grond wordt gewerkt bij een routinecontrole. Bij de arrestatie werd een nekklem gebruikt, terwijl uit beelden van omstanders blijkt dat de man niet gewelddadig was. Hij overleed twee dagen na de arrestatie in het ziekenhuis. Politie-inspectiedienst IGPN en de Franse justitie zijn een onderzoek begonnen.

Video’s van politiegeweld

De dood van Chouviat zorgde al voor grote ophef in Frankrijk. De beelden van de arrestatie werden veelvuldig gedeeld op sociale media, samen met meerdere video’s van politiegeweld, meestal tegen demonstranten. Zo is op andere beelden te zien hoe demonstranten worden geslagen terwijl ze op de grond liggen, en wordt er soms van dichtbij met rubberkogels en traangasgranaten geschoten. Dat blijkt ook uit een video van de Franse krant Le Monde. In een hoofdredactioneel commentaar veroordeelt de krant het politiegeweld.

Ook liet in Toulouse een agent een demonstrant bewust struikelen tijdens een gelehesjesdemonstratie. Daarnaast werden ook journalisten vorige week het slachtoffer van politiegeweld terwijl ze verslag deden van protesten tegen de pensioenhervormingen.

Dat burgers hun beklag doen over het politiegeweld is niet nieuw. De politie in Frankrijk heeft al langer een slechte reputatie. Tijdens de hoogtijdagen van de gelehesjesprotesten zouden tussen november 2018 en februari 2019 bijna twintig mensen een oog zijn kwijtgeraakt. Meerdere mensen raakten een hand kwijt. In totaal raakten meer dan 1.900 burgers gewond en 1.200 agenten. Een van de redenen voor het hoge aantal gewonden is het gebruik van een omstreden wapen door de politie dat projectielen van vier centimeter doorsnede met 330 kilometer per uur wegschiet. In veel Europese landen is het wapen verboden.