Rapper Ares: ‘Wat voegt het toe als ik een vrouw een bitch noem, behalve dat het mijn eigen ego vergroot?’

Foto Robin den Ridder

Interview

‘Ik pas ervoor een echo te zijn van dat wat mensen van mij verwachten’

Nieuw album De afgelopen jaren worstelde rapper Ares naar eigen zeggen vaak met het verwachtingspatroon van zijn jonge, hongerige fanbase. Zijn tweede onafhankelijk uitgebrachte album Lotus heeft een nieuw geluid én een nieuwe mindset.

Rapper Ares is anderhalf jaar na zijn succesvolle album Alice terug met opvolger Lotus. Met een nieuw geluid én een nieuwe mindset.

„Klinkt helemaal anders, hè?”, vraagt Rens Ottema, beter bekend als Ares, als hem in zijn nieuwe studio in Tilburg gevraagd wordt naar zijn nieuwe album Lotus. Dat feit weet hij te verklaren: „Dit was de eerste keer dat ik met iemand heb gewerkt die véél ouder is dan ikzelf. De engineer die in de Raamsdonkse studio werkt waar we het album mixten is een veteraan in het vak, en heeft de eerste platen van Extince gedaan. Hij snapte de distortion, de autotune [effecten op de opgenomen vocalen, red.]. Zowat iedere tip die hij gaf, maakte de sound van het album beter. Nu klink ik voor mijn gevoel meer dan ooit als mezelf.”

Lees ook: ‘Ik ben nu independent. Je hoort voor het eerst een vrije Ares’

Als hij nu luistert naar zijn voorgaande werk, klinkt zijn stem volgens hem veel meer als een computer. „Mijn stemgeluid klonk altijd heel dun. Dat komt omdat we heel veel van de bodem in de vocalen weghaalden. Nu is het veel warmer, en dan heb je ook minder autotune nodig. Het klinkt puur”, vertelt Ottema kalm.

Niet alleen de locatie en het personeel achter de knoppen veranderden, ook de tijdspanne: „Ik heb drie weken de tijd genomen om het album te mixen. Elk nummer heeft de aandacht gekregen die het verdiende. Voorheen deed ik dat altijd ‘snel snel’, als de deadline voor het aanleveren naderde.” Het eindresultaat is Lotus, een album waarop naast het stemgeluid ook de vintage sound van de drums opvallen. Hij werd ervoor geïnspireerd door oude jazz, lo fi-muziek en soul.

Als een bloem

„Elke dag begon ik letterlijk met een schone lei. Daar komt ook de titel vandaan; een lotusbloem groeit en bloeit boven het water, maar in de nacht klapt hij in elkaar en graaft hij zich weer onder de modder. De volgende dag, als het licht is, komt hij helemaal rein weer boven en begint hij aan een nieuwe dag.” Dat heeft Ares naar eigen zeggen overgenomen: „Ik wilde elke dag beginnen met nieuwe, frisse ideeën, zonder te denken aan of wat ik de dag ervoor had gemaakt nog mijn gevoelens representeerde.”

Naast dat Ares zichzelf een betere zanger vindt dan voorheen, is hij ook als tekstschrijver gegroeid. Op het nieuwe album doet hij hardop onderzoek naar zijn introverte persoonlijkheid en wat hij op dit moment belangrijk vindt in het leven. „Tegenwoordig hoor je alleen het succesverhaal bij rappers; ‘We hadden niets, maar hebben nu de hele wereld’; geld, seks, materialisme. Maar ik vind dat jonge mensen nu uitgedaagd moeten worden om na te denken over diepere zaken. Met Lotus wilde ik iets maken waar iedereen zich in kan vinden, geen egodocument dus.”

Scheldwoorden schrappen

Om dat goed te kunnen doen, wilde Ares geen dingen zeggen die hij niet wil promoten. Hij besloot om alle scheldwoorden te schrappen, wat er soms toe leidde dat hij hele frasen moest herschrijven. „Wat voegt het toe als ik een vrouw een bitch noem, behalve dat het mijn eigen ego vergroot? Ik wil de jeugd iets anders meegeven dan dat. Daarom wilde ik nu een album schrijven vol zaken waar nog niemand over heeft gerapt. Het moet mensen inspireren de antwoorden op hun vragen bij zichzelf te zoeken in plaats van kijken naar wat hen aangereikt wordt door grote multinationals, media en artiesten die simpelweg geld willen verdienen.”

De afgelopen jaren worstelde hij naar eigen zeggen vaak met het verwachtingspatroon van zijn jonge, hongerige fanbase. „Ze zijn met een bepaalde sound in aanraking gekomen, die ze hard vinden. De ‘101 Barz-Ares’, de ‘Prins’-Ares, noem het maar op. Dát kennen ze, dáár willen ze meer van. Maar ik heb nog nooit in mijn carrière voortgeborduurd op iets wat voor mij werkte. Ik wil mezelf continu vernieuwen. Ik pas ervoor om een echo te zijn van dat wat mensen van mij verwachten.”

Op 1 en 2 februari staat Ares in de Melkweg, Amsterdam. Voor de tweede show zijn nog kaarten verkrijgbaar. Zijn nieuwe album is nu uit via zijn eigen platform 162.

●●●●