Haal mijn naam van de kaft van dat boek, verzoekt de voormalige paus nu

De 92-jarige ex-paus Benedictus.
De 92-jarige ex-paus Benedictus. Foto Alessandro Bianchi/AFP

Is de paus erin geluisd? Of wist hij heel goed wat hij deed en probeert hij nu de schade te beperken? Maandag ging er een schok door de Rooms-Katholieke Kerk, toen delen uitlekten van een nieuw boek van emeritus paus Benedictus XVI en de conservatieve kardinaal Robert Sarah, waarin zij fel stelling nemen tegen versoepeling van celibaat – iets waar huidig paus Franciscus over nadenkt. Het leek een poging om zijn opvolger te ondermijnen.

Amper 24 uur later liet Benedictus weten dat zijn naam van de kaft moet. De ex-paus zou het boek, Uit de dieptes van mijn hart getiteld, nooit vooraf hebben gezien, laat staan geaccordeerd. Benedictus zou voor het karretje gespannen zijn door kerk-hardliners: hij is 92 en halfblind.

Sarah (74) ontkende direct fel en kwam met documenten waaruit zou blijken dat Benedictus van alles afwist. De twee zouden zelfs samen correcties op de tekst hebben doorgenomen. De uitgeverij zegt het boek intussen nog steeds als „co-productie” te beschouwen. Volgende week ligt het in de winkels.