Draai van VVD en CDA maakt de kans op vuurwerkverbod een stuk groter

Oud en Nieuw VVD en CDA willen knalvuurwerk en vuurpijlen nu toch verbieden. Na Oud en Nieuw nam het draagvlak voor een verbod sterk toe.

Na twee weken aarzelen zijn regeringspartijen VVD en CDA alsnog voor een verbod op knalvuurwerk en vuurpijlen. Daarmee is een gedeeltelijk verbod op het afsteken van vuurwerk een stuk dichterbij gekomen.

In de Tweede Kamer was vlak na Oud en Nieuw al een meerderheid ontstaan die knalvuurwerk en vuurpijlen wilde verbieden. Sommige partijen zijn zelfs voor een algeheel vuurwerkverbod. Ook coalitiepartijen D66 en ChristenUnie vonden het tijd voor een verbod op knalvuurwerk en vuurpijlen.

Coalitiepartijen VVD en CDA bleven tegen, en hamerden steeds op het belang van het handhaven van het verbod op illegaal vuurwerk. Nu zijn ze dan toch gedraaid, al spreken de partijen allebei van „voortschrijdend inzicht”.

Kamerlid Chris van Dam (CDA) zegt dat zijn partij wel eisen stelt aan een verbod. Het CDA wil dat het kabinet „de hufterigheid en anarchie bij openbare feesten” gaat bestrijden, en dat de handhaving wordt aangescherpt. „Als dat niet gebeurt, is de brave burger alleen maar iets kwijt, terwijl de hufterige buurman gewoon door kan gaan. Dat is slecht voor het draagvlak.”

Lees ook deze reportage uit Arnhem: ‘Iedereen zegt dat dit een getto is’

Draagvlak

De coalitiepartijen zien dat het draagvlak voor een (gedeeltelijk) vuurwerkverbod na de jaarwisseling sterk is toegenomen. Afgelopen jaarwisseling vielen bijna 1.300 gewonden door vuurwerk, ongeveer honderd meer dan vorig jaar. In Arnhem kwamen een vader en zoontje van vier om het leven bij een brand in een flat.

Het aantal vuurwerkgerelateerde incidenten steeg met 12 procent ten opzichte van een jaar eerder. Afgelopen Oud en Nieuw bedroeg de materiële schade circa 15 miljoen euro. In NRC pleitten tientallen burgemeesters van VVD- en CDA-huize vorige week voor een verbod.

Lees hier de resultaten van de NRC-enquête over vuurwerk onder VVD- en CDA-burgemeesters

Vorige week schreef VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff op Facebook dat in zijn partij discussie is losgebarsten over vuurwerk. Maar, schreef hij: „Dingen verbieden is sowieso op z’n zachtst gezegd niet direct mijn eerste reflex. Als liberaal verbied ik het liefst zo min mogelijk.”

De afgelopen tijd is razendsnel politiek en maatschappelijk draagvlak voor een (gedeeltelijk) verbod ontstaan. Dit in tegenstelling tot andere culturele onderwerpen, zoals de discussie rondom Zwarte Piet, waarbij een duidelijke links-rechts-tegenstelling zichtbaar is. De verstoring van de openbare orde weegt voor partijen op rechts nu zwaarder dan het ‘traditie’-argument.

Opmerkelijk is overigens dat de PVV zich tegen een verbod uitspreekt. Onlangs zei PVV-Kamerlid Lilian Helder dat ze voor was en had ze kritiek op partijen „die vasthouden aan het begrip ‘traditie’”. PVV-leider Geert Wilders zegt nu dat hij „überhaupt tegen elk verbod” is. „Zo’n verbod is niet te handhaven. Zolang je geen agenten hebt, betekent verbieden in de praktijk gedogen.”