Dancemuziek goed voor driekwart van Nederlandse muziekexport

Exportwaarde muziek Volgens brancheorganisatie Buma/Stemra is de exportwaarde van Nederlandse muziek in 2018 gestegen naar 216,5 miljoen. Driekwart komt voor rekening van de dance.

DJ Afrojack, hier met Metropole Orkest, deed de meeste optredens in het buitenland: 135 shows.
DJ Afrojack, hier met Metropole Orkest, deed de meeste optredens in het buitenland: 135 shows. Foto Paul Bergen / ANP

Nederlandse dancemuziek doet het goed in het buitenland. Driekwart van de exportwaarde (optredens, opnamen) van de Nederlandse muziek komt voor rekening van de dance: 159 miljoen euro in 2018 op een totaal van 216,5 miljoen euro. Tien jaar eerder, in 2008, was het aandeel van dance in de exportwaarde van Nederlandse muziek nog niet meer dan ruim eenderde van het totaal.

Dat valt op te maken uit het onderzoek ‘Exportwaarde Nederlandse Muziek 2018’, dat brancheorganisatie Buma/Stemra jaarlijks laat uitvoeren door onderzoeksbureau Perfect & More. Het onderzoek werd deze woensdag gepresenteerd op festival Eurosonic/Noorderslag.

Lees ook: dance-markt groeit in China, festivals duurzamer

Volgens Buma/Stemra is de exportwaarde van Nederlandse muziek in 2018 gestegen naar 216,5 miljoen, 15 miljoen meer dan in 2017. Die waarde bestaat uit de opbrengsten uit live-optredens en de exploitatie van het auteursrecht, na aftrek van kosten. Salarissen, winst en af te dragen belasting tellen mee bij het bepalen van de waarde. In totaal zijn 1.319 artiesten onderzocht, die in 2018 bijna 15.000 optredens in het buitenland verzorgden.

Dj’s

Vooral dj’s treden op in het buitenland. Zij bezetten de eerste 21 plekken in aantallen optredens, aldus het onderzoek. Op één staat Afrojack (135 optredens in het buitenland), gevolgd door Tiësto (126 shows ) en, op drie, Don Diablo (118). De exportwaarde van muziek komt voor het grootste deel voor rekening van optredens: bijna 174 van de 216,5 miljoen in 2018.

In totaal waren Nederlandse dj’s in 2018 in 82 landen over de wereld actief. Volgens het onderzoek neemt de groei van dance-optredens in de VS en Canada inmiddels af, maar „zijn andere markten, zoals het Verre Oosten, groeiende”: vooral China, en in iets mindere mate Japan, Indonesië, Singapore, Zuid-Korea en Thailand. De vijf landen met de meeste optredens: VS, Duitsland, China, Groot-Brittannië en Spanje.

Meest optredende Nederlandse artiesten in het buitenland (2018-2016) Bron ‘Exportwaarde Nederlandse Muziek 2018’ (Buma/Stemra)