Computerfout

VK informeerde EU niet over 75.000 veroordelingen

Het Verenigd Koninkrijk heeft door een computerfout nagelaten 75.000 veroordelingen van Europese criminelen door te geven aan hun land van herkomst. Dat schrijft de Britser kant The Guardian op basis van eigen onderzoek. De Britse autoriteiten hielden de fout na ontdekking verborgen, uit vrees voor imagoverlies. De computerfout bleef vijf jaar lang onopgemerkt, waardoor een op de drie meldingen over veroordelingen van Europeanen in het VK niet naar de EU-landen werden gestuurd. Volgens de krant zijn mogelijk ook meldingen over veroordeelde moordenaars en verkrachters niet doorgegeven. Hierdoor konden criminelen na het uitzitten van hun straf terugreizen naar hun thuisland, waar de autoriteiten daar niet op de hoogte waren van hun veroordelingen in het Verenigd Koninkrijk. (NRC)