Burgeroorlog

Libische generaal Haftar niet akkoord met staakt-het-vuren

De Libische generaal Khalifa Haftar heeft dinsdag Moskou verlaten zonder een vredesakkoord te ondertekenen. Dat hebben de Turkse en Russische ministeries van Buitenlandse Zaken bekendgemaakt, meldt persbureau AFP. Premier Fayez al-Sarraj van de door de VN erkende regering van Libië heeft het akkoord wel ondertekend. Afgelopen weekend legden het Libische Nationale Leger (LNA) van generaal Haftar en het leger van premier Fayez al-Sarraj de wapens neer na een oproep van Turkije en Rusland om de burgeroorlog in ieder geval voorlopig te stoppen. Beoogd werd hierna tot een definitief staakt-het-vuren te komen tijdens vredesgesprekken in Moskou. Turkije en Rusland hebben belang bij vrede in het Noord-Afrikaanse land: Turkije geeft militaire steun aan Al-Sarraj, Russische huurlingen steunen het LNA. (NRC)