Brieven

Brieven 15/1/2020

Conservatisme

Baudet is Scruton niet

Thierry Baudet schreef een gevoelig opiniestuk waarin hij Roger Scruton herdenkt (Roger Scruton, mijn leermeester op zoek naar het verloren huis, 14/1). Ik werd even verleid tot de overweging wat ook alweer mis was met Baudet. Toen wist ik het weer: Scrutons leven en werk vormden een zoektocht vol twijfel, afwegingen en soms spijt. Zijn stijl van argumenteren was vurig en vaak eenzijdig, maar altijd transparant en zonder pretentie van objectiviteit. Hoe anders is dit in de belevingswereld van Baudet. Hier staat het gelijk al aan zijn zijde, waardoor geen plaats is voor argumenten, laat staan twijfel. Wat overblijft is de verering van datgene waardoor zijn belevingswereld zou zijn gevormd – Roger Scruton voorop. Door te benadrukken hoeveel hij zelf gemeen heeft met zijn bronnen slaat die verering ook weer terug op zichzelf. Zo gebruikt Baudet het stuk over Scrutons dood om zijn eigen ijdelheid te strelen en en passant nog even het imago van zijn partij op te poetsen. Als hij zijn leermeester echt wil eren moet hij beginnen twijfel, aan zijn gelijk en aan zichzelf, binnen te laten in zijn universum.

Celibaat

Lijfeigenschap in de kerk

Ex-paus Benedictus XVI pleit voor behoud van het celibaat (Gaat Benedictus de strijd aan met Franciscus over celibaat?, 13/1) en zegt dat het beroep van priester zo veeleisend is dat het niet kan samengaan met het huwelijk. Dat is een smoesje, want in onze maatschappij zijn er tal van veeleisende beroepen die goed samengaan met het huwelijk. Het verplichte celibaat is een laatste rest van de middeleeuwse lijfeigenschap. Duizend jaar geleden beschouwden veel bisschoppen hun priesters als lijfeigenen, dus zonder recht op huwelijk en zonder recht hun kinderen te laten erven. De rooms-katholieke kerk was al laat met de afschaffing van de slavernij, zolang het verplichte celibaat bestaat houdt de kerk een slavernijrest in stand.

Preutsheid

Gebroekt douchen

Zihni Özdil heeft een te positieve kijk op Nederland (Islamitische onderbroekdouchers zijn niet zo vrij, 11/1). Bekrompenheid en conservatisme zit niet alleen bij mensen met een islamitische achtergrond. In de jaren vijftig was het niet veel beter dan nu. In militaire dienst ging ik in mijn onschuld naakt de douche in, niet anders gewend als

Amsterdammer en lid van een atletiekvereniging. Dat bleek niet de bedoeling: de door het Rijk geleverde zwembroek moest aan. Veel soldaten uit de provincie waren blijkbaar niet gewend naakt te douchen en de sergeant van dienst was ook niet anders gewend.

Tolken

Eigen taal is grondrecht

Een eerlijk proces is een fundamenteel mensenrecht. Registertolken waarborgen het recht van een verdachte om zich onder emotionele druk in zijn eigen taal te kunnen verdedigen. Dit grondrecht is recent nog geschonden in een strafzaak in Friesland waar de verdachte het recht werd ontnomen zich in het Fries te verdedigen. Op de zitting was geen registertolk aanwezig. De minister van Justitie wil nu het tolkenregister uitbreiden door ongekwalificeerde tolken toe te laten, die niet voldoen aan de huidige toelatingseisen (Tolken willen erkenning en geld, 14/1). Een democratische rechtsstaat kan niet bestaan zonder het waarborgen van grondrechten. Registertolken trekken daarom aan de noodrem. Hopelijk leidt het protest ertoe dat de minister grondrechten serieus neemt.

Correcties/aanvullingen

Koninklijk Huis

In het artikel Het Britse koningshuis 2.0 lijkt op het Nederlandse model (12/1, p. 24-25) stond ten onrechte dat het Nederlandse Koninklijk Huis bestaat uit twaalf leden. Dat moet zijn tien (Willem-Alexander, Máxima, Beatrix, Amalia, Alexia, Ariane, Constantijn, Laurentien, Margriet, Pieter).

Leonard Ornstein

In het artikel Ze bracht het universiteitsmuseum tot bloei (11/1, p. W9) stond dat Leonard Ornstein in 1941 zelfmoord pleegde. Zijn familie laat weten dat Ornstein een natuurlijke dood is gestorven ten gevolge van hartklachten.