Bosbrandgebied Australië nu ook bedreigd door zware regenval

In het door bosbranden geteisterde Australië is de komende dagen veel regen voorspeld, wat kan leiden tot overstromingen en aardverschuivingen.
Een brandweerman aan een helikopter controleert een stuk bos in de deelstaat New South Wales op brandschade.
Een brandweerman aan een helikopter controleert een stuk bos in de deelstaat New South Wales op brandschade. Foto Handout via Reuters

Na maanden van droogte komt er eindelijk weer regen in het door bosbranden geteisterde Australië. De regen zal de brandweer naar verwachting helpen om verschillende branden onder controle te krijgen of zelfs te doven, maar brengt ook nieuw gevaar met zich mee, aldus de Australische weerdienst Bureau of Meteorology woensdag.

De hevige buien, die voornamelijk over het oosten van Australië zullen trekken waar nog bijna honderd branden woeden, kunnen leiden tot overstromingen en aardverschuivingen. Ook dreigt het drinkwater vervuild te raken omdat puin terecht kan komen in zoetwatervoorzieningen. Vooral gebieden die door de bosbranden zijn verwoest zijn extra kwetsbaar.

De brandweer van Nieuw-Zuid-Wales, waar nog steeds 39 branden niet zijn uitgedoofd, noemde de weersvoorspelling maandag al „een kerst-, verjaardags-, verlovings-, jubileum- en afstudeercadeau in één”. Desondanks zijn de verwachtingen enigszins getemperd. „Met de periode van droogte die we hebben meegemaakt, hebben we langere perioden van continue regenval nodig om de branden te blussen”, aldus een woordvoerder van de brandweer tegen de Britse krant The Guardian.

De afgelopen maanden kwamen 29 mensen om het leven door de bosbranden, naar schatting zijn ook meer dan een miljard dieren omgekomen. Daarnaast zijn de huizen van duizenden inwoners verwoest en is een gebied ter grootte van de helft van het Verenigd Koninkrijk in vlammen opgegaan.

Lees ook deze reportage over de bosbranden: ‘Hoe gaan we dit ooit verdedigen?’

Australian Open

Melbourne kreeg woensdag al te maken met noodweer, toch is daar de luchtkwaliteit - een gevolg van de bosbranden - nog steeds erg slecht. Voor de tweede dag op een rij werden daardoor de kwalificatiewedstrijden van de Australian Open enkele uren uitgesteld, in de hoop dat de rook minder zou worden. Toen de tennissers later de baan betraden, was de luchtkwaliteit nog altijd slecht, meldt persbureau Reuters. Later op de dag werden wedstrijden stilgelegd vanwege hevige regenval.

Intussen groeit de kritiek op de organisatie van de Australian Open, dat besloot de kwalificatiewedstrijden doorgang te laten vinden. Dinsdag gaf de Sloveense tennisster Dalila Jakupovic haar kwalificatiewedstrijd op tijdens het grandslamtoernooi. En ook andere tennissers klaagden over problemen met ademhalen. De Canadees Brayden Schnur zei dat het net is „alsof hij op de baan een sigaret rookt”. Het hoofdtoernooi van de Australian Open begint maandag.

Twitter avatar NSWRFS NSW RFS We wanted to re introduce you to a couple of items that you may not have used in some time. With more than 100 fires still burning across #NSW we are hoping we need to use both of these over the coming days. #NSWRFS #nswfires https://t.co/VI3sMEkNdh