Aantal geregistreerde misdrijven stijgt, vooral meer online misdaad

De politie registreerde vorig jaar 4 procent meer misdrijven dan in 2018. Er is met name meer online fraude gepleegd, waarbij vaker jongeren zijn betrokken.
De politie registreerde in 2019 ruim 800.000 misdrijven.
De politie registreerde in 2019 ruim 800.000 misdrijven. Foto Sander de Koning/ANP

Na een jarenlange daling zijn er weer meer misdrijven gerapporteerd. In 2019 registreerde de politie ruim 800.000 misdrijven, 4 procent meer dan in 2018. Dat blijkt uit jaarcijfers die de politie woensdag heeft bekendgemaakt. De politie kreeg vorig jaar vooral meer aangiften binnen van online criminaliteit, waarbij vaker jongeren zijn betrokken. Tegelijkertijd werden minder diefstallen, inbraken en zakkenrollerij geregistreerd. De cijfers laten volgens korpschef Erik Akerboom zien dat er sprake is van een „crimechange”.

Vorig jaar werden 20.000 meer gevallen van fraude geregistreerd. Vooral fraude bij handel via internet, bijvoorbeeld via Marktplaats, nam vorig jaar volgens de politiecijfers met 31 procent toe. Betaalfraude, zoals phishing of skimming, steeg met 67 procent. Daarnaast ontving de politie 64 procent meer aangiften van burgers of bedrijven die slachtoffer waren van cybercriminaliteit. Het gaat daarbij vaak om ransomware, ook wel gijzelsoftware genoemd.

In de misdaadcijfers komen meer jongeren voor, hoewel de politie nog geen precieze aantallen kan noemen. Akerboom noemt deze ontwikkeling desondanks „zorgelijk”. Vooral bij online fraude blijken vaak minderjarige verdachten betrokken te zijn. Zo werd een derde van de geregistreerde online fraude afgelopen december gepleegd door daders onder de achttien jaar. „Snel geld verdienen door bijvoorbeeld online op handelsplaatsen spullen aan te bieden en zogenaamd te verkopen, kan een eerste stap zijn op weg naar een criminele loopbaan”, aldus de korpschef in een verklaring.

Meer overlast

De politie heeft in de jaarcijfers voor het eerst ook incidenten gemeld die te maken hebben met overlast. Deze zijn in de afgelopen zeven jaar met bijna een derde toegenomen. In 2019 werd vooral meer overlast door daklozen op straat en verwarde personen geregistreerd. De politie wordt hier vaak voor ingezet terwijl dit „eigenlijk het werk voor anderen” is, zegt Akerboom. Hij gaf aan weer terug de wijk in te willen, maar dat dit wordt bemoeilijkt vanwege personeelstekort.

Daarnaast wijst de politie op de recente reeks steekincidenten waarbij jongeren betrokken zijn. Vooral vanuit Amsterdam en Rotterdam komen „signalen” dat minderjarigen vaker messen bij zich dragen. De politie kan nog niet zeggen of het om incidenten of een „cultuurverandering” gaat. Verschillende partijen vroegen vorige week om een uitbreiding van het bestaande messenverbod, maar dat is volgens minister Ferdinand Grapperhaus (Justitie en Veiligheid, CDA) geen oplossing.

Lees ook deze reportage over politie en verwarde personen: ‘Ik ga, of krijg ik nog last van je?’