10 jaar op de vlucht

Nederlandse ex-bestuurder Martinair Meta Ullings uitgeleverd aan VS voor kartelvorming

De Nederlandse Meta Ullings, ex-directeur vracht bij luchtvaartmaatschappij Martinair, is door Italië uitgeleverd aan de Verenigde Staten op verdenking van betrokkenheid bij het maken van illegale prijsafspraken over luchtvracht. Dat heeft het Amerikaanse ministerie van Justitie maandag gemeld. Ullings werd in 2010 aangeklaagd en was al bijna tien jaar op de vlucht. De Italiaanse autoriteiten hielden haar in juli 2019 aan op Sicilië. Ullings ging in beroep tegen haar uitlevering, maar de rechtbank van Palermo ging daar niet in mee. Haar hangt een maximumstraf van tien jaar cel en een boete van 1 miljoen dollar (900.000 euro) boven het hoofd.

Martinair zou zich samen met een aantal andere luchtvaartmaatschappijen, waaronder KLM en Air France, tussen januari 2001 en februari 2006 schuldig hebben gemaakt aan prijsafspraken over de hoogte van brandstoftoeslagen bij goederentransporten. Op die manier werden de kosten van transporten hoger voor klanten. De Amerikaanse justitie heeft 22 luchtvaartmaatschappijen en 21 leidinggevenden aangeklaagd in de zaak. (NRC)