Tientallen doden door lawines Kasjmir

In het Pakistaanse gedeelte van Kasjmir kwamen 57 mensen om door natuurgeweld. Aan Indiase zijde vielen zeker tien dodelijke slachtoffers.
Er viel de afgelopen dagen veel sneeuw in Kasjmir.
Er viel de afgelopen dagen veel sneeuw in Kasjmir. Foto Amiruddin Mughal / EPA

Door lawines in Kasjmir zijn maandag en dinsdag zeker 67 mensen om het leven gekomen. Dat meldt persbureau Reuters op basis van bronnen binnen de lokale autoriteiten. Het natuurgeweld deed zich voor in zowel het Indiase als het Pakistaanse gedeelte van de bergachtige regio. In de door Pakistan gecontroleerde vallei Neelum stierven 57 mensen, aan Indiase zijde kwamen zeker tien mensen om.

Gevreesd wordt dat het dodental oploopt. Tientallen mensen worden nog vermist. Onder de doden in India waren vijf militairen, aldus de Indiase politie. Vermoedelijk vallen de lawines te wijten aan de zware regenval van de afgelopen dagen. Hierdoor vonden ook landverschuivingen plaats in het gebied.

Kasjmir is een van de zwaarst gemilitariseerde regio’s ter wereld. Het gebied wordt zowel door Pakistan als door India opgeëist en de landen controleren momenteel beide een gedeelte. In 2012 werd de regio ook al opgeschrikt door zware lawines. Toen stierven meer dan 130 mensen door een lawine die een Pakistaans legerkamp overspoelde.

Ook slachtoffers in andere landen

Ook de landen rondom Kasjmir worden de afgelopen weken geteisterd door sneeuw- en regenval en overstromingen. In de Pakistaanse regio Balochistan kwamen eerder deze week zeventien mensen om het leven toen meerdere huizen instortten door zware sneeuwval. In Afghanistan zijn in de afgelopen twee weken bovendien 39 dodelijke slachtoffers gevallen door kou en sneeuwval. Voor de komende dagen wordt ook slecht weer voorspeld.