spaarrente

ABN Amro verlaagt als eerste grote bank rente naar nul voor particuliere spaarders

Particuliere klanten van ABN Amro ontvangen vanaf 1 april geen rente meer op hun spaargeld. Dat heeft de bank maandagmiddag laten weten. Staatsbank ABN is daarmee de eerste grote consumentenbank in Nederland die de spaarrente verlaagt naar 0 procent. Bij concurrenten ING en Rabobank staat de spaarrente bij vergelijkbare rekeningen op 0,01 procent. Bij kleinere banken zoals Triodos en Evi van Lanschot ging de spaarrente al eerder naar nul. Een negatieve spaarrente voor particulieren komt er bij ABN niet, althans niet voor tegoeden tot 100.000 euro, zo beloofde de bank in november. Dat betreft ongeveer 95 procent van de klanten.

Bij grote (zakelijke) klanten rekent de bank al wel negatieve rente. Zo moeten klanten die meer dan 2,5 miljoen euro bij ABN Amro op de bank hebben staan vanaf april dit jaar 0,5 procent rente betalen. Volgens de bank gold dat eind vorig jaar voor ongeveer 5.200 klanten, van wie 3.000 particulieren. Veel bedrijven en vermogende particulieren hadden al individuele afspraken gemaakt, meldt de bank; daar was vaak al een negatieve rente in meegenomen.(NRC)