‘Russen hackten Oekraïens gasbedrijf dat centraal staat in impeachment Trump’

Hackers van de Russische militaire geheime dienst zouden hebben geprobeerd het gasbedrijf Burisma te hacken waar de zoon van Joe Biden werkte.
Presidentskandidaat Joe Biden na een toespraak op 7 januari.
Presidentskandidaat Joe Biden na een toespraak op 7 januari. Foto Spencer Platt / AFP

Hackers van de Russische militaire geheime dienst GROe zouden hebben geprobeerd e-mails te stelen van het Oekraïense bedrijf Burisma, het gasbedrijf dat centraal staat in de afzettingsprocedure tegen Trump. Dat schrijft het Amerikaanse internetbeveiligingsbedrijf Area 1 dinsdag. Het bedrijf ontdekte de hack op Oudjaarsavond.

Lees ook: Wat deden de Bidens in Oekraïne?

De hackers probeerden in november en december, op het moment dat het onderzoek naar de afzettingsprocedure al was begonnen, met phishingmails inloggegevens van Burisma-medewerkers te stelen. De zoon van Joe Biden zat tussen 2014 tot 2019 in de raad van bestuur van dit bedrijf. Het is niet bekendgemaakt of de hackers iets hebben gestolen of waar ze naar zochten. Zowel de Russische als de Amerikaanse autoriteiten hebben nog niet gereageerd op de berichtgeving.

De afzettingsprocedure richt zich op het mogelijke machtsmisbruik van president Trump. Hij vroeg de Oekraïense president Zelensky telefonisch om hulp bij het vergaren van mogelijk belastende informatie over Joe Biden, een van zijn politieke rivalen, en Bidens zoon.

Fancy Bear

De hack zou zijn uitgevoerd door ‘Fancy Bear’, een hackersgroep die volgens Amerikaanse inlichtingendiensten werkt voor de Russische militaire geheime dienst en betrokken is bij het stelen van e-mails van de Democratische Partij in de aanloop van de presidentsverkiezingen in 2016. Ook wordt de groep verdacht van aanvallen op onder meer het hoofdkantoor van de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens in Den Haag, het Duitse parlement, wereldantidopingagentschap WADA en Britse ministeries.