Nederlandse youtuber Nikkie de Jager na chantage: ik ben transgender

Nikkie Tutorials

Foto NikkieTutorials
Foto NikkieTutorials

Ze had graag zelf het juiste moment willen kiezen, maar dat was haar niet gegund. Maandagavond vertelde make-upartiest Nikkie de Jager – beter bekend als Nikkie Tutorials – op haar eigen videokanaal dat ze transgender is. Ze werd gechanteerd; anderen wilden haar verhaal lekken naar de media. Ze gaf hen de middelvinger.

De impact van haar zeventien minuten durende video is moeilijk te overschatten. Nikkie is met 12,7 miljoen abonnees veruit de populairste Nederlandse youtuber, al richt ze zich met haar Engelstalige make-uptutorials op een internationaal publiek. Ze werkte samen met enkele van de grootste sterren, zoals Lady Gaga, Jessie J en Kim Kardashian. Bij een ouder deel van het Nederlandse publiek werd ze vooral bekend door haar deelname aan Wie is de Mol?. Haar comingout-video was dinsdagochtend al bijna vijftien miljoen keer bekeken.

Nikkie wist al vroeg dat ze een meisje was: sinds haar zevende draagt ze meisjeskleren, op haar veertiende begon ze met hormonen en groeiremmers (ze is 1,89) en op haar negentiende was haar transitie afgerond. Tegelijkertijd, sinds 2008, maakte ze haar makeupvideo’s. „Ik ben letterlijk mezelf geworden voor jullie ogen.”

Transgenders zijn enthousiast over het nieuwe rolmodel, maar ook boos over de manier waarop dat moest, zegt Brand Berghouwer, voorzitter van belangenorganisatie Transgender Netwerk Nederland. „Of en wanneer je uit de kast komt moet je eigen keuze zijn. Dit is een grove schending van haar privacy en levenssfeer. Dat ze het nu op haar eigen kanaal, op haar eigen manier, wereldkundig heeft gemaakt, is de positieve kant ervan. Er worden vaak verhalen verteld over transmensen, maar niet vaak door henzelf.”