Jordi Cruijff wordt bondscoach van Ecuador

Naast bondscoach van Ecuador wordt Jordi Cruijff ook technisch directeur van de nationale voetbalbond van het Zuid-Amerikaanse land.
Onder leiding van Jordi Cruijff moet Ecuador het WK van 2022 halen.
Onder leiding van Jordi Cruijff moet Ecuador het WK van 2022 halen. Foto Daniel Tapia / Reuters

Jordi Cruijff wordt de nieuwe bondscoach van het Ecuadoriaanse voetbalelftal. Ook wordt hij technisch directeur van de nationale voetbalbond van het Zuid-Amerikaanse land. Dat heeft die bond dinsdag bekendgemaakt. Ecuador hoopt zich met Cruijff als coach te kunnen plaatsen voor het wereldkampioenschap in Qatar in 2022. Op het vorige WK ontbraken de Ecuadorianen.

De 45-jarige zoon van de Amsterdamse voetballegende Johan Cruijff werkte tot voor kort als trainer bij de Chinese club Chongqing Dangdai Lifan. Hiervoor werkte hij als trainer bij de Maltese club Valletta FC, als technisch directeur bij de Cypriotische club AEK Larnaca en als technisch directeur en trainer bij het Israëlische Maccabi Tel Aviv.

In Ecuador zal Cruijff weer samenwerken met Antonio Cordón, die sinds september de functie van sportief directeur vervult. Eerder was Cordón directeur bij Chongqing Dangdai Lifan en haalde Cruijff in die hoedanigheid naar China in augustus 2018.

Dankzij de nieuwe baan als bondscoach wordt Cruijff onderdeel van een lange lijst Nederlandse voetbaltrainers die in het verleden hoofdtrainer waren van buitenlandse nationale elftallen. Onder anderen Clarence Seedorf (Kameroen), Dick Advocaat (onder meer Rusland, België) en Guus Hiddink (onder andere Zuid-Korea en Turkije) gingen hem voor. Bert van Marwijk trainde eerder Australië en Saoedi-Arabië en werd eind vorig jaar ontslagen als bondscoach van de Verenigde Arabische Emiraten.

Twitter avatar LaTri La Tri Ecuador | OFICIAL✔️⚽️ | ¡Damos una gran bienvenida al nuevo director técnico de #LaTri 🇪🇨, el neerlandés @JordiCruyff 🇳🇱! #VamosJordiCruyff https://t.co/dpmLQafjLE