Duitse politie verricht arrestaties na invallen bij Tsjetsjenen uit militant milieu

Een aantal Tsjetsjenen zou in Duitsland een „staatsgevaarlijke gewelddaad” hebben gepland. Er zijn zes verdachten opgepakt.
De politie van Berlijn aan het werk bij een ander onderzoek.
De politie van Berlijn aan het werk bij een ander onderzoek. Foto John MacDougall/AFP

De Duitse politie heeft dinsdagochtend zes mensen ophepakt in verband met een „ernstige staatsgevaarlijke gewelddaad”. Agenten deden op meerdere locaties in het land invallen. De verdachten zijn radicale Tsjetsjeense moslims zo laat de procureur-generaal van Berlijn weten. Er zijn zes mensen opgepakt.

Het gaat om meerdere verdachten tussen de 23 en 28 jaar oud, die volgens een verklaring ervan worden verdacht mogelijke locaties te hebben onderzocht voor een „islamistisch gemotiveerde aanval”. Ze zouden naar negen plekken hebben gekeken. Wat de aanval zou inhouden, is onbekend. Volgens de politie was geen sprake van direct gevaar. Een van de verdachten kwam bij de politie in beeld toen verdacht beeldmateriaal op zijn mobiele telefoon werd gevonden.

Zo’n 180 agenten voerden de invallen ‘s ochtends vroeg uit in Berlijn, Brandenburg, Noordrijn-Westfalen en Thüringen. De politie heeft tijdens die doorzoekingen contant geld, steek- en vuurwapens in beslag genomen, net als computers en andere gegevensdragers die nog worden onderzocht. Volgens de politie van Berlijn duurde doorzoeking enkele uren.