Ierse premier Varadkar kondigt nieuwe verkiezingen aan

De Ierse parlementsverkiezingen vinden plaats op 8 februari. Premier Varadkar hoopt zijn populaire Brexit-strategie te kunnen vertalen naar een groter mandaat.
Sinds 2017 is Varadkar premier van Ierland.
Sinds 2017 is Varadkar premier van Ierland. Foto Alain Jocard / AFP

De Ierse premier Leo Varadkar heeft dinsdag nieuwe parlementsverkiezingen aangekondigd, melden Ierse media. Op 8 februari zullen de Ieren naar de stembus gaan. Verwacht wordt dat Varadkar later op dinsdag president Michael D. Higgins zal bezoeken om hem te vragen het parlement te ontbinden.

Varadkar, die Ierland sinds 2017 met een minderheidsregering leidt, hoopt met de verkiezingen een groter mandaat te krijgen. Afgelopen maanden is de populariteit van de premier toegenomen vanwege diens Brexit-strategie. Varadkar heeft zich onder meer ferm verzet tegen een harde grens tussen het Verenigd Koninkrijk en Ierland.

Lees ook: Zonder ‘Leo’ had Johnson zijn deal nooit gekregen

Waarschijnlijk zullen de verkiezingen uitlopen op een strijd tussen Varadkars centrumrechtse partij Fine Gael en haar grootste concurrent Fianna Fáil. In de verkiezingscampagne draait het naar verwachting vooral om oplossingen voor het schrijnende woningtekort in het land en de overbelasting van de ziekenhuizen.

Ierland wordt geleid door Varadkars Fine Gael, met gedoogsteun van haar grootste concurrent en geestverwant Fianna Fáil. Zowel Fine Gael als Fianna Fáil weigert samen te werken met de twee-na-grootste partij Sinn Féin, omdat deze voortvloeit uit de inmiddels verboden paramilitaire organisatie IRA.