Ghosn-schandaal

‘Leiding Nissan wil breuk met Renault’

In de top van Japanse automaker Nissan wordt onderzocht of er een einde kan worden gemaakt aan de jarenlange samenwerking met de Franse partner Renault. Dat schrijft de Britse zakenkrant Financial Times op basis van ingewijden. Het ‘rampenplan’ zou onder meer een totale scheiding van de productie- en ontwerpafdelingen van de twee automerken behelzen.

De slechte verhoudingen tussen de Japanners en de Fransen kwam aan het licht tijdens de ophef rond automagnaat Carlos Ghosn, die jarenlang de leiding had over beide bedrijven. Ghosn werd in Japan opgepakt voor financiële wanpraktijken, maar ontsnapte terwijl hij onder huisarrest stond naar Libanon.

Sinds die vlucht, eind 2019, zouden de scheidingsplannen in de top van Nissan in een stroomversnelling zijn gekomen. De relatie tussen de automakers is volgens de bronnen alleen maar slechter geworden, ondanks onderlinge pogingen de situatie te verbeteren. Veel Nissan-managers geloven dat ze geen baat hebben bij de alliantie met Renault.

Een eventuele breuk zou volgens de Britse krant betekenen dat beide bedrijven op zoek moeten naar nieuwe samenwerkingsverbanden. De auto-industrie worstelt met dalende verkopen, terwijl de kosten stijgen door de ontwikkeling van elektrisch rijden. Het noopte meerdere automakers tot samenwerking. Zo ontvouwden Peugeot-moeder PSA en Fiat Chrysler fusieplannen en vormen Ford en Volkswagen een alliantie.

Een breuk zou Renault slecht uitkomen. Voorzitter Jean-Dominique Senard noemde een fusie met Nissan eerder juist de „ultieme stap”. (ANP)