Omkopingszaak

Ex-topman Shell in Nigeria profiteerde mogelijk van aankoop mega-olieveld

Shell

De Italiaanse openbaar aanklager vermoedt dat de voormalige hoogste man van Shell in Nigeria heeft geprofiteerd van de omstreden aankoop van het mega-olieveld OPL 245 voor de Nigeriaanse kust. Het gaat om Sunmonu Mutiu, die de Nigeriaanse divisie van het Brits-Nederlandse oliebedrijf leidde. Hij was ook bestuurder van een softwarebedrijf dat een paar jaar na de OPL-deal om onduidelijke redenen 5 miljoen dollar overgemaakt kreeg. Die zouden afkomstig zijn van de Nigeriaanse oud-minister Dan Etete, eigenaar van het olieveld en hoofdverdachte in de omkopingszaak waarbij meer dan 1 miljard euro aan smeergeld zou zijn betaald. De mogelijke zelfverrijking door een hoge Shell-manager staat in een rechtshulpverzoek dat de Italiaanse aanklager Fabio De Pasquale onlangs naar de VS stuurde. Hij leidt het Italiaanse onderzoek naar mogelijke omkoping door Shell en het Italiaanse oliebedrijf Eni. Shell wil niet reageren omdat het de „nieuwe stukken” nog bestudeert. (NRC)

Shell in Nigeria pagina E4-5