Dode en gewonden bij explosies in een fabriek Catalonië

Bij de explosie bij een chemieconcern in het Spaanse Tarragona is zeker één dode gevallen. Tevens is er een grote hoeveelheid rook vrijgekomen die mogelijk kankerverwekkend is.
Bij de explosie en de daaropvolgende brand is veel rook vrijgekomen.
Bij de explosie en de daaropvolgende brand is veel rook vrijgekomen. Foto David Oliete/AP

Bij twee explosies in een chemiecomplex in de Spaanse provincie Tarragona is dinsdagavond een persoon om het leven gekomen en zijn acht mensen gewond geraakt. Bij de brand die op de explosie volgde is mogelijk kankerverwekkende rook vrijgekomen. Dat melden lokale hulpdiensten in de regio Catalonië.

De persoon die is omgekomen raakte bedolven onder puin. Twee gewonden raakten ernstig verbrand en zijn er slecht aan toe. De explosie was zo hevig dat in omliggende dorpen ramen trilden. De vrijkomende rook was tot op kilometers afstand zichtbaar.

Omwonenden in de directe omgeving werden opgedragen ramen en deuren te sluiten vanwege de rook die gevaarlijke stoffen kan bevatten. Dit gaat om een kleine miljoen mensen. Wegen in de omgeving werden afgesloten en lokale treinverbindingen stilgelegd. De brand is intussen onder controle.

Ethyleenoxide

Een van de explosies vond plaats in een tank met ethyleenoxide, wat erg brandbaar is. De fabriek is de enige plek in Spanje waar dit wordt geproduceerd. Ethyleenoxide kan acuut giftig zijn bij inademing en is kankerverwekkend.

Ethyleenoxide wordt gebruikt voor de sterilisatie van medische instrumenten en als grondstof in de chemische industrie bij onder andere de productie van antivries. In Nederland wordt deze chemische stof op de Maasvlakte gemaakt.