Brexitblog

Big Ben zal niet klinken met Brexit

Op 31 januari verlaat het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie. Volg in dit blog de laatste ontwikkelingen over de echtscheiding tussen het VK en de EU.

We sluiten dit blog af. Het recente nieuws rondom de Brexit volgt u hier.

Big Ben zal niet klinken met Brexit

De Britse premier Boris Johnson belooft Brexit op 31 januari te vieren met lichtshows, het uithangen van de vlag, een televisiespeech, het uitgeven van een speciale Brexitmunt en een aftellende klok, maar niet met het luiden van de Big Ben. Dat blijkt volgens Sky News uit de plannen die de Britse regering bekend heeft gemaakt.

Ongeveer vijftig Lagerhuisleden, overwegend Conservatieven, wilden dat de beroemde klok, die alleen wordt geluid op speciale gelegenheden, op 31 januari om 23.00 uur (lokale tijd) te horen zou zijn. Dat is het moment waarop het Verenigd Koninkrijk officieel de EU verlaat.

De klokkentoren van het parlementsgebouw, waarin de Big Ben hangt, wordt momenteel gerenoveerd. Om de opknapbeurt op tijd af te hebben begon Johnson een crowdfundingcampagne, maar die is intussen door het Britse Lagerhuis gedwarsboomd, ook al was de helft van de benodigde half miljoen pond al opgehaald. Het gebruik van het geld zou in strijd zijn met de parlementsregels omtrent donaties.

De klok van de Elizabeth Tower, waarin de Big Ben hangt. Foto Will Oliver/EPA

Brexitonderhandelaar Barnier: controle op goederen grens Noord-Ierland onvermijdelijk

EU Brexit-onderhandelaar Michel Barnier en de Britse premier Boris Johnson spreken elkaar tegen over de controle op goederen die de Ierse Zee tussen Groot-Brittannië en Noord-Ierland oversteken. Barnier zei dinsdag dat die er wel degelijk gaat komen. De Britse premier Boris Johnson stelde maandag juist dat hij geen controles voorziet.

Lees ook: De vijf krachten die Johnson tegenwerken

Johnson zei maandag op een persconferentie dat goederen die aankomen in Noord-Ierland alleen gecontroleerd zullen worden als ze bestemd zijn voor Ierland. Bovendien zei Johnson ervan uit te gaan dat in de Brexit-onderhandelingen met de Europese Unie een nultarief voor goederen naar Ierland wordt overeengekomen.

In het onlangs overeengekomen Brexit-akkoord staat dat Noord-Ierland deel blijft uitmaken van de interne markt van de EU. Dat impliceert volgens Barnier echter dat er wel degelijk controles moeten worden uitgevoerd op goederen die vanuit de rest van het Verenigd Koninkrijk op het eiland Ierland aankomen. Kwesties die de grens op het eiland of de grens tussen Noord-Ierland en de rest van het VK raken, liggen uiterst gevoelig.

Brexit onderhandelaar Michel Barnier voorziet toch controles op goederen aan de grens tussen Noord-Ierland en het Verenigd Koninkrijk. Foto Vincent Kessler / Reuters

Welkom in dit Brexitblog, hier houdt NRC alle ontwikkelingen rondom de uittreding van het Verenigd Koninkrijk uit de EU bij.

Hier vindt u het vorige Brexitblog.