Cyberaanval legt Belgische weefmachinefabrikant plat

Met gijzelsoftware werden de systemen van fabrikant Picanol gehackt. Mogelijk betreft het de zwaarste cyberaanval ooit op een beursgenoteerd bedrijf in België.
Alle systemen van Picanol werden platgelegd in een cyberaanval. Zodoende kwam de productie in België, Roemenië en China tot stilstand.
Alle systemen van Picanol werden platgelegd in een cyberaanval. Zodoende kwam de productie in België, Roemenië en China tot stilstand. Foto Kurt Desplenter / AFP

De Belgische weefmachineproducent Picanol, met afdelingen in China en Roemenië, is platgelegd door een cyberaanval met gijzelsoftware in de nacht van zondag op maandag. Dat zegt een woordvoerder van het beursgenoteerde bedrijf dinsdag tegen NRC. De hackers eisen losgeld voor het vrijgeven van de bestanden. De Belgische krant De Tijd noemt het de „zwaarste cyberaanval ooit op een beursgenoteerd bedrijf in België”.

Door de aanval, die eerst in China gedetecteerd werd, ligt de gehele productie van het computergestuurde bedrijf stil. De gijzelsoftware heeft computerbestanden versleuteld in ruil voor losgeld. „De hackers lieten een korte boodschap achter waarin werd verzocht contact op te nemen”, zegt de woordvoerder. Tevergeefs heeft het bedrijf e-mailcontact gezocht: de hackers hebben hun eisen nog niet bekendgemaakt.

Lees verder over cyberaanvallen met ransomware: Zo gijzel je een netwerk, in twaalf stappen

Handel opgeschort

De FSMA, de Belgische beursautoriteit, is ingelicht over de aanval en heeft volgens de woordvoerder besloten de handel in het aandeel van Picanol dinsdagochtend op te schorten. Daardoor kunnen beleggers die aandelen niet meer kopen of verkopen.

Naar eigen zeggen is Picanol de grootste weefmachinebouwer ter wereld, met een jaarlijkse omzet van ruim 600 miljoen euro. In totaal heeft het bedrijf 2.300 werknemers, van wie 1.500 werken op de hoofdvestiging in het Belgische Ieper. De Picanol-machines worden gebruikt om textiel te weven, bijvoorbeeld voor kleding en stoffen om meubels mee te bekleden.

Wanneer het bedrijf weer in productie gaat, is vooralsnog onduidelijk. „Op basis van de huidige situatie houdt Picanol er evenwel rekening mee dat er deze week niet meer geproduceerd zal worden”, schrijft het bedrijf dinsdagmiddag in een verklaring.