Amsterdam wil schuld van jongeren omzetten in lening

In een proeftraject gaat de Amsterdamse gemeente de schuld van 150 jongeren aflossen en omzetten naar een lening die de schuldenaars naar draagkracht kunnen aflossen.
De Amsterdamse vlag op het stadhuis. 34 procent van de inwoners van Amsterdam tussen 18 en 34 jaar geeft aan schulden te hebben.
De Amsterdamse vlag op het stadhuis. 34 procent van de inwoners van Amsterdam tussen 18 en 34 jaar geeft aan schulden te hebben. Foto Robin van Lonkhuijsen / ANP

De gemeente Amsterdam gaat experimenteren met schulden overnemen van jongeren. Deze schuld wordt dan omgezet in een lening, die de jongeren naar draagvlak kunnen afbetalen. Wethouder Marjolein Moorman (portefeuille Armoede en Schuldhulpverlening, PvdA) wil op die manier jongeren helpen „een nieuwe start te maken”.

Het project van de wethouder richt zich op jongeren tot 27 jaar. De Kredietbank van de gemeente onderhandelt met de schuldeisers van de deelnemers aan het project en koopt hun schulden af. Dat bedrag wordt dan de hoogte van de lening, die de jongeren moeten afbetalen. Als het tussendoor lukt een baan of opleiding te vinden, kan een deel van de restschuld worden kwijtgescholden.

In februari begint de gemeente met een pilot met zo’n 150 jongeren. Moorman schat dat dat in het eerste jaar ongeveer 350.000 euro kost. Een woordvoerder vertelt aan NRC dat de deelnemers worden geselecteerd uit de groep jongeren die al bekend zijn bij schuldhulpverleners in Amsterdam, zoals het loket Jongerenpunt van de gemeente.

Schuldeisers overhalen

Volgens de wethouder is het voor veel jonge schuldenaars minder stressvol als ze maar rekening hoeven te houden met één schuldeiser: „Dat schept veel rust en daarmee perspectief om te werken aan een betere toekomst”, schrijft ze in een uitgebreide brief aan de gemeenteraad. Om de oorspronkelijke eisers over te halen om mee te werken, betaalt de gemeente vooraf 750 euro per traject. Het proeftraject duurt een jaar.

Volgens een onderzoek uit 2019 zegt 34 procent van de 18- tot 34-jarigen in Amsterdam een schuld te hebben (pdf). Die schulden ontstaan veelal omdat de jongeren rood staan, studieleningen hebben afgenomen of betalingsachterstanden oplopen bij zorgverzekeraars of hun mobiele providers.