In beeld

Vulkaan Taal bedekt Filippijnen onder de as

De vulkaan Taal, zo'n zestig kilometer ten zuiden van de Filippijnse hoofdstad Manila, is zondag uitgebarsten. De vulkaan spuwt as, rook en stoom de lucht in en sinds maandagochtend stroomt er ook lava uit de vulkaan. Duizenden mensen in de omgeving zijn geëvacueerd.
De uitbarsting van de vulkaan Taal gaat sinds zondag gepaard met vulkanische bliksem. Vulkanische asdeeltjes botsen op elkaar waardoor statische elektriciteit vrijkomt.
Foto Francis R. Malasig/EPA
Een kind dat aan de voet van de vulkaan woont vaart met een kano over het Taalmeer. De vulkaan spuwt as tot een hoogte van bijna twee kilometer de lucht in. De as bedekt grote delen van de Filippijnen, in een omtrek van zo'n 100 kilometer.
Foto Ted Aljibe/AFP
Omwonenden kijken naar de uitbarstende vulkaan. Taal ligt in de provincie Batangas en is populair onder toeristen. Het is de op een na meest actieve vulkaan in het land, na de vulkaan Mayon.
Foto Eloisa Lopez/Reuters
De straten van dorpjes in de regio, zoals het plaatsje Lemery op deze foto, zijn bedekt met as van de vulkaan. De meeste dorpen en plaatsen in de omgeving zijn geëvacueerd, vooral in de provincies Batangas en Cavite.
Foto Aaron Favila/AP
In totaal zijn zo'n dertigduizend mensen al geëvacueerd. De autoriteiten verwachten dat dit aantal nog oploopt tot honderdduizenden.
Foto Eloisa Lopez/Reuters
Bewoners van Tagaytay-stad schuilen voor het neerdalende as. De aswolk heeft ook hoofdstad Manila bereikt. Daar zijn veel scholen en bedrijven gesloten. Ook worden veel vliegtuigen op de luchthaven aan de grond gehouden.
Foto Francis R. Malasig/EPA
De autoriteiten adviseren mensen in de regio mondkapjes te dragen vanwege de slechte luchtkwaliteit. Op veel plekken zijn de mondkapjes uitverkocht.
Foto Eloisa Lopez/Reuters
Lokale autoriteiten verwachten dat Taal binnen enkele uren of dagen met grote explosies zal uitbarsten. Een vulkaanuitbarsting kan enkele uren duren, maar ook weken, maanden of zelfs jaren.
Foto Jerome Austria Abuan/Reuters
De afgelopen decennia was de vulkaan wel meerdere keren onrustig, maar het kwam nooit tot een uitbarsting.
Foto Eloisa Lopez/Reuters
De vulkaan barstte voor het laatst uit in 1977. Een uitbarsting in 1911 kostte aan vijftienhonderd mensen het leven.
Foto Rolex Dela Pena/EPA
Katten verschuilen zich onder een weg in de plaats Talisay. Het Philippine Institute of Volcanology and Seismology (PHIVOLCS) verhoogde het dreigingsniveau voor de vulkaan naar 4 op een schaal van van 5.
Foto Mark R. Cristino/EPA
Bewoners van Agoncillo slaan op de vlucht voor de vulkaan. Taal is een van de bijna vijftig vulkanen in de Filippijnen. Ruim twintig daarvan zijn actieve vulkanen.
Foto Eloisa Lopez/Reuters
De Filippijnen liggen in een gebied dat ook wel de Pacifische Ring van Vuur genoemd wordt. Dat is een hoefijzervormig gebied rondom de Grote Oceaan dat bekendstaat om de vele aardbevingen en vulkaanuitbarstingen. Die worden veroorzaakt door diverse subductiezones, waar een oceanische aardplaat onder een continentale of een andere oceanische aardplaat schuift.
Foto Eloisa Lopez/Reuters
Voor zover bekend zijn er vooralsnog geen doden of gewonden gevallen als gevolg van de uitbarsting. De autoriteiten verwachten echter dat de situatie de komende dagen zal verslechteren.
Foto Aljibe/AFP
Sommige bewoners van de regio kunnen het gebied moeilijk ontvluchten, vanwege een gebrek aan (openbaar) vervoer, slechte bereikbaarheid en de slechte zichtbaarheid en luchtkwaliteit. Er zijn ook mensen die hun huis weigeren te verlaten.
Foto Ted Ajibe/AFP)
Het is nog niet te zeggen wanneer de vulkaan weer tot rust komt.
Foto Rolex Dela Pena/EPA