Thuiskok.

Vrij normaal

Ik wil nog één keer terugblikken op 2019, het jaar waarin je definitief geen kok, topsporter, of zelfs maar een fitgirl hoefde te zijn om een kookboek uit te brengen. De mooiste uitspraak in 2019 was dan ook van Tooske Ragas, die „niet de zoveelste BN’er met een kookboek” wilde zijn, maar dit zei ter promotie van haar, u raadt het al, nieuwe kookboek.

Het enige dat BN’ers gemeen hebben met mensen die echt kunnen koken, is dat ze van tijd tot tijd graag in de keuken staan. Niet de hele tijd natuurlijk, professioneel koken is veel te hard werken. Een van de weinige BN’ers die volgens mij weet hoe dat is, is rapper Donnie.

Donnie kennen we oorspronkelijk ook niet van het koken, maar van zijn snelle planga’s (zonnebrillen), zijn rapmuziek en zijn spraakmakende mediaoptredens. Het bijzondere is dat hij wél kan koken. Donnie heeft er zelfs zijn carrière aan te danken.

In 2010, toen hij een koksopleiding volgde, daagde Donnie rapper Lange Frans via Twitter uit voor een risottowedstrijd – hij won glansrijk. Omdat hij kon rappen, mocht Donnie daarna mee op tournee en kwam uiteindelijk via Alfred Tratlehner, Vjeze Fur van de Jeugd van Tegenwoordig, binnen bij een recordlabel.

En nu is er dus een kookboek, Donnie’s Kookboek, met snacks en snelle happen, salades en soep (‘het vloeibare goud’) en tot slot ‘zoete liflafjes’. Dat Donnie er verstand van heeft, merk je aan zijn hoofdstuk sauzen, want niks maakt eten smakelijker dan een goede, zelfgemaakte saus.

Omdat Vjeze Fur afgelopen jaar ook een kookboek uitbracht, dringt zich een vergelijking op. Waar dat boek een Aziatische focus heeft en soms echt ronduit bevreemdende teksten bevat, blijkt het boek van Donnie, als je de glamoureuze kaft hebt opengeslagen, vrij normaal.

Er staan vooral Hollandse recepten van eenvoudig niveau in zoals hutspot en stamppot, en snacks zoals de bamischijf en kibbeling, en de inleidende teksten zijn soms wel absurd, maar ook vaak geestig. Echt een boek voor scholieren en studenten.

Er staat ook een risotto in. Of dat de risotto is waaraan dit kookboek zijn bestaansrecht dankt, zegt Donnie zelf niet, maar in een interview met de Volkskrant zei Lange Frans ooit: „Hij had [bij de risotto] kip gemaakt, gekruid met tijm en citroen, die was echt de shit.” Die kip staat ook in het risottorecept in dit boek. Bingo.